Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

MIT vyvíja mäkký 3D tlačený materiál ako ochrannú kožu pre robotov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Množstvo robotov má svoju konštrukciu chránenú polstrovaním pre prípadný pád, no vedci z MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) sa snažia pre roboty vytvoriť prispôsobiteľnú ochranu pre tlmenie nárazov pomocou 3D tlače. Technológia umožňuje vyrábať mäkké materiály, ktoré nielen tlmia prípadný pád robota, ale umožňuje mu vykonávať aj bezpečnejšie a presnejšie pohyby.

Mäkké materiály, ktorými by boli roboty potiahnuté, môžu nielenže chrániť samotné roboty pri páde, ale môžu chrániť aj ľudí pri kolíziách v prostrediach, kde roboty a ľudia navzájom spolupracujú. Navyše mäkké materiály umožnia vytvárať roboty, ktoré by mohli napodobňovať schopnosti zvierat.

Vedci z MIT vytvorili mäkký materiál, ktorý by mohol slúžiť ako prispôsobiteľná ochranná vrstva pre roboty

Vedci prostredníctvom technológie 3D tlače vytvorili mäkké materiály, ktoré dokážu zmeniť základné schopnosti robota. Materiál nazvaný PVM (Programmable Viscoelastic Material) je založený na myšlienke kontroly pružnosti a tuhosti látky, ktorá sa môže meniť pri reakciách a pohybe. Vďaka tomu sú technici schopní prispôsobiť materiál pre danú úlohu.

Nový materiál PVM bol testovaný na malých robotoch s kubickým telom

Podľa MIT pridaním tekutiny do materiálu PVM vo vopred naplánovanom množstve sa môže určovať tuhosť kĺbov a elasticita nielen celého výsledného materiálu, ale podľa potrieb aj určitých častí výsledného materiálu. Pre tento proces použili vedci z MIT atramentovú tlačiareň, ktorá ukladala vopred stanovené množstvo kvapiek rôznych materiálov vrstvu po vrstve. UV žiarenie následne pomohlo k zatuhnutiu oblasti v požadovanom vzore, pričom zostali v materiáli dutiny, ktoré boli predtým vyplnené kvapalinou.

Pre otestovanie technológie zostrojili vedci robota s pevným kubickým telom, dvomi motorčekmi, mikroradičmi, meracími senzormi, batériou a štyrmi kovovými pásmi, ktoré pôsobia ako pružiny pre pohon. Robot bol zabalený do rôznych testovacích materiálov, ktoré pôsobili ako tlmiče pri dopade po jeho vyhodení.

Robot potiahnutý novým materiálom PVM preniesol menej ako polovic energie, ktorá sa pevedie pri náraze na zem

Podľa vyjadrenia CSAIL sa s použitím nového mäkkého materiálu budú dať postavať oveľa odolnejšie roboty, ktoré prenesú menej ako polovicu energie, ktorá sa zvyčajne prevedie po náraze na zem, ale ich vlastnosti môžu byť nastavené podľa potreby v okamihu 3D tlače, ktorá je rýchla a spoľahlivá.

Vedci vidia širokú škálu aplikácií s použitím 3D tlačeného mäkkého materiálu PVM. Okrem zlepšenia bezpečnosti a ovládateľnosti robotov by sa materiál mohol použiť na predĺženie životnosti zásielkových dronov, vylepšenie vlastností bežeckých topánok, ako ochrana pre jemné mechaniky kamier a senzorov, či ako materiál pre výrobu bezpečnostných prílb.

Riadenou úpravou materiálu PVM sa dajú docieliť rôzne jeho vlastnosti