Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najrýchlejšia kamera na svete zachytí 5 biliónov snímok za sekundu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z univerzity Lund vo Švédsku zostrojili super rýchlu kameru, ktorá je o niečo viac 15 miliónov krát rýchlejšia, ako najrýchlejšie komerčne dostupné slow-motion kamery, vďaka čomu prakticky dokáže zobraziť samotný pohyb svetla.

Zostrojená kamera má schopnosť zachytiť až 5 biliónov snímok za sekundu, no nie je to 5 biliónov samostatných snímok, ale aby sa dal jemne rozdeliť čas snímania, kamera ťahá niekoľko záberov z jedného snímku. Keď je „uzávierka“ otvorená, niekoľko rôznych bliknutí laserového svetla sa dotkne snímaného objektu. Každý laserový záblesk je vizuálne kódovaný, takže ho pomocou dešifrovacieho kľúča je potom možné oddeliť od zvyšku informácií v snímke.

Tento spôsob je podobný predchádzajúcemu držiteľovi rekordu najrýchlejšej kamery na svete, ktorú vytvorili vedci z Tokijskej univerzity, kedy ich kamera zvládala zosnímať 4,4 bilióna snímok za sekundu.

Vedci z univerzity Lund vo Švédsku zostrojili najrýchlejšiu kameru na svete, ktorá zachytí 5 biliónov snímok za sekundu

No nejedná sa len o prekonanie predchádzajúceho rekordu, ale nová vysoko rýchlostná kamera si môže nájsť uplatnenie aj v reálnom nasadení s najväčšou pravdepodobnosťou vo vedeckom a priemyselnom výskume. Je dostatočne rýchla na to, aby sledovala procesy, ktoré sa dejú v pikosekundových alebo femtosekundových okamihoch.

Tím výskumníkov, ktorí vyvinuli túto kameru, trávi väčšinu času prácou na spaľovacích chemických pokusoch, kde dochádza k množstvu ultra rýchlych procesov na molekulárnej úrovni. Tím chce používať novú kameru na dokumentovanie chemických plazmových výbojov, iniciáciu rôznych chemických reakcií, sledovanie životnosti kvantových stavov, a to ako pri spaľovacích procesoch, tak aj v biologických tkanivách.

Kamera ťahá niekoľko záberov z jedného snímku pomocou niekoľko rôznych bliknutí laserového svetla, ktoré sa dotkne snímaného objektu