Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aryballe prináša elektronický “nos” pre analýzu rôznych pachov

Aryballe prináša elektronický “nos” pre analýzu rôznych pachov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automatizácia prináša rôzne výzvy ohľadom nahrádzania ľudskej sily, problém je však stále s atribútmi, ktoré sú tak trocha aj vecou vkusu. Napríklad taký zápach, či vôňa. A práve čuchom sa dajú identifikovať mnohé príznaky poškodenosti produktu, hlavne teda organického pôvodu. No nájsť človeka, ktorý by dokázal ovoňať tisíce produktov denne a pritom by nestratil čuch je snáď rovné zázraku. Firma Aryballe však priniesla na trh úplne nový prístroj, ktorý dokáže rozpoznať viac než 500 pachov alebo teda vôní.

Nové zariadenie dostalo názov NeOse Pro. Takýto elektronický „psí čumák“ je vhodný napríklad pre laboratóriá, kde testovaný obsah v skúmavke dokážete analyzovať aj na diaľku. Určený je samozrejme aj pre výrobnú sféru, pretože vďaka tomuto kompaktnému prístroju získa hlavne kontrola výstupnej kvality rýchle a presné údaje o prípadných nedostatkoch. Samozrejme nejde len o potraviny, ale napríklad aj šampóny, či iné kozmetické prípravky, kde by NeOse Pro vedel pomôcť odhaliť neželanú látku, ktorá sa tam mohla dostať napríklad zlým označením suroviny.

Celý princíp funguje na základe kombinácie biosenzorov a optiky. Na tenučkej zlatej platničke sa nachádza 67 biosenzorov, ktoré zachytávajú určité látky. Optika potom na základe toho, ktorý senzor je naplnený, vytvorí akúsi digitálnu matricu, ktorá sa v okamžiku vyhodnocuje cez databázu pachov. Ak nastane zhoda, pošle softvér naspäť do prístroja údaj o type vône, či zápachu.

Elektronický analyzátor pachov Aryballe NeOse Pro.

Výrobca Aryballe udáva príklad výberu kvalitnejšej suroviny, napríklad vanilky. Stačí priložiť NeOse Pro k testovaným vzorkám a prístroj graficky ukáže obsah potrebných aróm v produkte. To samozrejme môže eliminovať prípadné znehodnotenie potraviny ochudobnenou prísadou. K výrobku je k dispozícii aj natívny softvér, ktorý okrem vyhodnocovania vzoriek dokáže aj uchovávať pachové matrice špecifických vôní.

Elektronický analyzátor pachov Aryballe NeOse Pro.