Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Americká armáda podporuje ďalší vývoj mobilnej laserovej zbrane

Americká armáda podporuje ďalší vývoj mobilnej laserovej zbrane
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Armáda USA sa rozhodla udeliť dotáciu vo výške 10 miliónov dolárov pre spoločnosti Lockheed Martin a Dynetics, aby podporila ďalší vývoj mobilnej laserovej zbrane s výkonom 100 kW. Tá nesie označenie High Energy Laser Tactical Vehicle Demonstrator a je navrhnutá ako nízko nákladový mobilný bojový laser pre elimináciu veľkých hrozieb. Ide o najnovšie úsilie o výrobu sinejších a presnejších energetických zbraní.

Podľa spoločnosti Lockheed Martin zmluva obsahuje podmienky preskúmania systémových požiadaviek a po aktualizácii technických základov sa otvára cesta k predbežnému hodnoteniu návrhu, ktorý je naplánovaný na január 2019. V rámci programu Army´s Robust Electric Laser Initiative dodá spoločnosť Lockheed Martin podľa podmienok v zmluve samotný 100 kW laser. Spoločnosť Dynetics medzitým musí zvládnuť úlohu integrácie tejto zbrane na taktické vozidlá s označením Family of Medium Tactical Vehicles.

Nová zbraň je pevný laser s optickými vláknami, ktorý s pomocou zariadenia Spectral Beam Combining spája niekoľko laserov do jedného zväzku s oveľa väčším výkonom. Laserová zbraň je vybavená optickým systémom pre zaostrenie lúča a technológiou pre kompenzáciu atmosférických turbulencií, ako aj samostatným chladením a napájaním. Zbraň High Energy Laser Tactical Vehicle Demonstrator čerpá z technológie pôvodne vyvinutej pre systém ATHENA a lasery ALADIN v rámci programu US Air Force LANCE a tiež zo systémov amerického námorníctva HELIOS a systémov HEFL.

Spoločnosti Lockheed Martin, Dynetics a ich partneri pôsobia pod názvom Team Dynetics, ktorý je jedným z dvoch dodávateľov, ktorí súťažia o zákazku na výrobu laserového demonštrátora do roku 2022. Víťaz súťaže potom svoju laserovú zbraň nainštaluje na platformu vozidla Family of Medium Tactical Vehicles pred vykonaním testov v teréne v lokalite White Sands Missile Range v štáte New Mexico.

Americká armáda finančne podporila ďalší vývoj mobilnej laserovej zbrane High Energy Laser Tactical Vehicle Demonstrator s výkonom 100 kW.