Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Drony, ktoré vydržia lietať nekonečne dlho? Vízia či realita?

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Global Energy Transmission (GET) je priekopníkom v oblasti indukčného nabíjacieho systému, ktorý dokáže presúvať energiu bezdrôtovo vzduchom. Technológia s názvom Distant Wireless Power bola predstavená priamo naživo v teréne, kedy na diaľku nabíjala autonómny dron, ktorý tak počas svojej misie nemusel vôbec pristáť na zem.

Zatiaľ čo sa niektoré spoločnosti venujú výskumu alternatívnych zdrojov paliva, či obnoviteľných zdrojov energií, spoločnosť GET sa sústredí na vývoj technológií pre bezdrôtové nabíjanie batérií prenosom energie vzduchom prostredníctvom indukčného nabíjacieho systému. Ten poskytne dronom dlhotrvajúci let, vďaka čomu dokážu operovať takmer nepretržite.

Technológia bezdrôtového nabíjania batérií Distant Wireless Power je dosť jednoduchá. Priestor pre nabíjanie dronu má šesťhrannú plochu s priemerom asi 10 metrov, ktorú lemujú stĺpy vzájomnej prepojené zväzkami drôtov, ktoré tvoria akoby rám. Keď sa do tohto priestoru dostane dron, okolité rámovanie z drôtov dokáže prenášať až 12 kilowattov energie s efektívnosťou okolo 80 percent. To je dostatok na to, aby dron počas šesťminútovej zastávky v nabíjaní získal ďalších 25 minút letu pre svoju misiu.

Spoločnosť GET vyvíja technológie pre bezdrôtové nabíjanie batérií prenosom energie vzduchom prostredníctvom indukčného nabíjacieho systému.

Vo vnútri šesťhrannej nabíjacej plochy sa v prípade potreby dá nabíjať aj viac dronov naraz. Indukčný nabíjací systém je prenosný a dá sa operatívne presunúť a postaviť podľa požiadaviek. Víziou spoločnosti GET pre dlhotrvajúce misie s autonómnymi dronmi je rozostavenie viacerých takýchto nabíjacích staníc niekoľko kilometrov od seba. Drony by tak mohli neustále sledovať vyhradenú oblasť a chodili by sa samé nabíjať k ďalšej stanici bez nutnosti akéhokoľvek zásahu človeka.

Technológia bezdrôtového nabíjania batérií Distant Wireless Power dokáže nabiť i niekoľko dronov naraz.