Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický tuniak Tunabot pláva rovnako rýchlo ako ten živý

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V snahe vyvinúť vylepšené formy robotického podvodného pohonu nie je nič lepšie, ako si zobrať za vzor jednu z najrýchlejších morských rýb, ktorou je tuniak. Presne to urobili americkí vedci a tvrdia, že ich podvodný robot s názvom Tunabot môže dosiahnuť rýchlosť plávania živého tuniaka.

Nový podvodný robot Tunabot bol špecificky navrhnutý po vzore tuniaka žltoplutvého a príbuznej makrely atlantickej. Zariadenia vytvorili inžinieri z univerzity vo Virgínii, v spolupráci s Harvardovou univerzitou. Keďže skutočný tuniak môže dosahovať dĺžku až 2 metre, jeho robotická podoba je výrazne zmenšená a meria na dĺžku približne 25,5 centimetrov.

Počas toho ako bol Tunabot priviazaný v prietokových nádržiach na oboch univerzitách, laserová analýza pohybu tekutiny ukázala, že je schopný plávať maximálnou rýchlosťou, ktorá je ekvivalentom rýchlosti plávania skutočného tuniaka žltoplutvého rovnakej veľkosti. Ten sa pohybuje približne štyri dĺžky svojho tela za sekundu.

Podvodný robot Tunabot je schopný dosiahnuť rýchlosť plávania živého tuniaka žltoplutvého.

Okrem toho napodobnil robot rýchlym ohýbaním svojho pružného tela pohyb živého tuniaka. Testy vo vodnej nádrži naznačujú, že ak je robot vybavený 10 Wh batériou, mohol by preplávať vzdialenosť 9 kilometrov rýchlosťou 0,4 m za sekundu. Ak by sa jeho rýchlosť zvýšila na 1 meter za sekundu, preplával by približne 4 kilometre.

Výskum s Tunabotom by mohol vo všeobecnosti viesť k rýchlejším a efektívnejším systémom pohonu pre podvodné vozidlá s posádkou aj bez posádky. Vedci plánujú dokonca vytvoriť systém, ktorý by rýchlostne prekonal živého tuniaka.

Podvodný robot Tunabot meria približne 25,5 centimetra a svojim pružným telom napodobňuje pohyb živého tuniaka.