Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový materiál pre výplň prilby absorbuje nárazy lepšie ako pena

Nový materiál pre výplň prilby absorbuje nárazy lepšie ako pena
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prilby by mohli čoskoro poskytnúť lepšiu ochranu a zároveň by mohli byť pohodlnejšie na nosenie. Postarať by sa o to mohol nový výplňový materiál, ktorý bol vyvinutý v laboratóriách HRL v Kalifornii. Veci tvrdia, že ich materiál je lepší v absorbovaní nárazov ako penový materiál, zatiaľ čo udržuje hlavu človeka chladnejšiu a suchšiu.

Nový elastický polymérový materiál má mriežkovú štruktúru s otvormi, ktorá umožní materiálu veľmi efektívne a opakovane absorbovať energiu nárazu. Navyše táto štruktúra prispeje k lepšiemu odvádzaniu tepla a vlhkosti. Oproti tomu tradičné penové vypchávky jednoducho zvyšujú teplotu v prilbe a držia pot na hlave jej nositeľa.

Počas nedávnych testov, ktoré boli uskutočnené na vypchávkach pre tlmenie nárazov vyrobených z rôznych materiálov sa zistilo, že nový materiál je schopný absorbovať až o 27 percent viac energie z jediného nárazu ako v súčasnosti najvýkonnejšia pena z expandovaného polystyrénu. Počas opakovaných nárazov pritom nový materiál absorboval až o 48 percent viac energie ako v súčasnosti najvyššie hodnotená vinylnitrilová pena.

Nový elastický polymérový materiál má mriežkovú štruktúru s otvormi, ktorá umožní materiálu veľmi efektívne a opakovane absorbovať energiu nárazu.

V porovnaní s inými materiálmi s mriežkovanou štruktúrou bola absorpcia energie z jediného nárazu takmer o 14 percent vyššia. A čo viac, na rozdiel od iných materiálov, zostala štruktúra nového materiálu po náraze neporušená a funkčná.

Materiál z laboratórií HRL sa vyrába procesom známym ako „odlievanie svetlom“, pri ktorom tekutá živica tuhne na polymér, keď je vystavená pôsobeniu ultrafialového svetla. Vyladením zloženia tejto živice je možné vytvoriť rôzne verzie materiálu, ktoré sú optimalizované na tuhosť, mäkkosť alebo poddajnosť. Táto schopnosť by mohla v budúcnosti umožniť, aby si polstrovanie našlo uplatnenie nielen v prilbách, ale aj v aplikáciách, ako sú ochranné obaly, izolátory nárazov pre elektroniku a interiér vozidla.

Technológia bola licencovaná spoločnosťou VICIS zaoberajúcou sa športovou technikou, ktorá ju plánuje komercializovať.

Materiál z laboratórií HRL sa vyrába procesom známym ako „odlievanie svetlom“, pri ktorom tekutá živica tuhne na polymér, keď je vystavená pôsobeniu ultrafialového svetla.