Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron s otočnými rotormi lieta plynule v akejkoľvek orientácii

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z ETH v Zürichu predviedli dron, ktorý je schopný lietať a vznášať sa v akejkoľvek orientácii. Je to možné vďaka tomu, že jeho 12 koaxiálnych rotorov sa dokáže počas letu natáčať v potrebnom smere.

Každý pár rotorov je namontovaný na ramene, ktoré je schopné s nimi otáčať o 360 stupňov. Výsledkom je dron, ktorý môže efektívne lietať vo všetkých smeroch a dokáže vo vzduchu udržať akúkoľvek orientáciu. A aké uplatnenie by si vlastne takýto „všesmerový dron“ mohol nájsť?

V niektorých prípadoch môže byť jeho hlavnou výhodou to, že do tela dronu sa môže umiestniť kamera alebo iný nástroj a nemusí byť tak namontovaný na závese. Dron môže letieť po strane, čo by mohlo byť vhodné napríklad pri kontrole majetku, kedy by dron letel priamo proti zvislej ploche. Pri sledovaní by sa dal využiť napríklad na to, aby sa so sacím zariadením zachytil o stenu, vypol svoje relatívne hlučné rotory a nakrúcal v tichej prevádzke, ktorá šetrí jeho batériu.

Prototyp dronu s 12 koaxiálnymi otočnými rotormi.

Jedným z prípadov špeciálneho použitia, ktoré tento dron zvláda lepšie ako ostatné, je jeho schopnosť lietať, keď je pripojený ku káblu. Vďaka svojej mimoriadnej pohyblivosti sa tak nezamotá do káblov alebo kábel nevystaví svojim rotujúcim lopatkám. Dron by tak mohol lietať s priamym káblovým napájaním v podstate nepretržitý čas. No zatiaľ je to len prototyp a uvidíme, či si v budúcnosti táto technológia nájde cestu aj pre komercializáciu.

Prototyp dronu s 12 koaxiálnymi otočnými rotormi.