Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci objavili molekulu, ktorá spaľuje oveľa viac tuku v tele

Vedci objavili molekulu, ktorá spaľuje oveľa viac tuku v tele
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Moderná veda nám prináša niekoľko experimentálnych zlúčenín pre potenciálnu liečbu obezity. Niektoré donútia telo, aby si myslelo, že prijalo dosť jedla, iné manipulujú s jeho metabolickým procesom, aby spaľovalo viac tuku. Vedci teraz narazili na novú molekulu, ktorá spadá do druhej kategórie, a redukuje telesný tuk u myší bez zmeny ich stravy.

Vedci z americkej Technickej univerzity vo Virgínii a z austrálskej univerzity v New South Wales sa spojili a identifikovali molekulu. Tá má podľa nich potenciál prekonať niektoré z nevýhod iných metód liečby obezity, ktoré potláčajú chuť do jedla a môžu viesť k tomu, že pacienti ešte viac jedia, keď účinky pominú.

Novo identifikovaná molekula sa nazýva BAM15 a ide o typ „mitochondriálneho rozpájača“, cieli na mitochondrie, ktoré sa často opisujú ako energetické bunky, a mení spôsob, akým spotrebovávajú energiu a distribuuje ju do celého tela. Deje sa to tak, že sa zvyšuje koncentrácia protónov vo vnútornej membráne mitochondrií.

Za normálnych okolností sa mitochondrie spoliehajú na rovnováhu protónov na oboch stranách tejto membrány, pričom generujú energiu pri prechode cez konkrétny enzým v membráne. Zvýšením počtu protónov, a pri obídení tohto kľúčového enzýmu, núti molekula BAM15 bunku, aby vykonala nápravu stavu. Pri prebytku protónov vo vnútri bunky reaguje tak, že ich vytlačí mimo membránu, čo má za následok spaľovanie energie na vyšších úrovniach, ako je skutočne potrebné.

Vedci dokázali demonštrovať účinnosť molekuly BAM15 prostredníctvom mnohých štúdií na laboratórnych myšiach. Hlodavcom podávali liečivo a tí vykazovali úbytok hmotnosti aj napriek tomu, že konzumovali rovnakú stravu ako druhá skupina hlodavcov bez liečiva. Tím to považuje za dôkaz, že molekula funguje bez ovplyvnenia centra v mozgu, ktoré riadi chuť do jedla. A zdá sa, že funguje aj bez zmeny telesnej teploty. Bolo tiež zistené, že liečivo s molekulami BAM15 nie je toxické ani pri vyšších dávkach.

Vedcov čaká ešte veľa práce, kým sa zistí účinnosť látky u ľudí. Neexistuje pritom žiadna záruka, že bude fungovať. Okrem bezpečnosti je jedným z obmedzení aj to, ako dlho zostane látka v tele účinná. Vedci údajne už identifikovali variácie molekuly, ktoré by mohli posunúť vývoj v tejto oblasti vpred.

Ak sa technológia bude dať prispôsobiť na použitie u ľudí, vedci tvrdia, že by sa mohla dať použiť na riešenie celého radu zdravotných problémov, nielen obezity a s ňou súvisiacich stavov, ako sú kardiovaskulárne ochorenia alebo steatóza (stukovatenie) pečene. Ukázalo sa tiež, že molekula znižuje zápal a oxidačný stres, ktoré súvisia s progresiou degeneratívnych chorôb a starnutím.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Pixabay).