Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zvuková navigácia EvacSound dostane von ľudí zo zadymených tunelov

Zvuková navigácia EvacSound dostane von ľudí zo zadymených tunelov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak uviaznete v cestnom tuneli, ktorý sa v dôsledku požiaru vozidla náhle naplní dymom, môže byť ťažké vedieť, akým smerom unikať. V týchto situáciách by mohla v budúcnosti pomôcť technológia EvacSound, ktorá využíva takzvané zvukové majáky pre navádzanie ľudí na bezpečné miesto.

Veľa cestných tunelov sa nachádza v odľahlých horských oblastiach. V prípade požiaru vozidla v tuneli tak môže záchranárom nejaký čas trvať, kým sa k nemu dostanú. No aj keď dorazia, cestu k ľuďom, ktorí potrebujú pomoc, im môže blokovať práve horiace vozidlo a neprehľadný dym z neho. Aj preto je najlepšie, ak sa vodičom podarí svojimi silami sa čo najskôr dostať von zo zadymeného tunela. A tu by im mohla prísť na pomoc nová technológia EvacSound.

Tento systém bol navrhnutý v nórskom výskumnom ústave SINTEF a skladá sa z radu reproduktorov, ktoré sú umiestnené po celej dĺžke tunela. Tieto takzvané zvukové majáky postupne vydávajú zvuky, ktoré navigujú ľudí preč od požiaru až smerom k odblokovanému koncu tunela. Dôležité je podotknúť, že zvuky sú neverbálne, takže jazyk nie je prekážkou.

Testovanie technológie EvacSound pre navádzanie prostredníctvom zvukových majákov.

Počas testovania systému bolo 30 dobrovoľníkov odvezených do tunela v nórskom Trondheime a potom dostali prelepené lyžiarske okuliare, ktoré simulovali nízku viditeľnosť spôsobenú dymom. Následne dostali za úlohu nájsť cestu z tohto tunela. Urobili tak najskôr s pomocou zvukových majákov a potom bez navigovania prostredníctvom zvukových majákov. Reproduktory boli pritom umiestnené v intervaloch 20 metrov.

Tím zistil, že hoci systém bol určite účinný pri pomáhaní testovaným subjektom, aby sa rýchlo dostali z tunela, ukázal sa byť najúčinnejší pri mladších účastníkoch testovania. Dôvodom bol pravdepodobne horší sluch u starších ľudí, čo naznačuje, že technológia EvacSound by mohla fungovať najlepšie, ak sa skombinuje s vizuálnymi indikátormi, ako sú napríklad postupne blikajúce svetlá.

Testovanie technológie EvacSound pre navádzanie prostredníctvom zvukových majákov.