Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómna loď AGV môže v budúcnosti strážiť pobrežné zariadenia

Autonómna loď AGV môže v budúcnosti strážiť pobrežné zariadenia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci je potrebné zabezpečiť ochranu pobrežných zariadení, ako sú veterné turbíny, posádky strážnych člnov treba platiť po celý čas a môžu sa nudiť pri čakaní na prípadných votrelcov. To by mohla zmeniť nedávno navrhnutá autonómna strážna loď (Autonomous Guard Vessel - AVG).

Koncept autonómneho plavidla AGV je výsledkom spolupráce štyroch holandských skupín –C-Job Naval Architects, pobrežnou službou Seazip, Námorným výskumným ústavom v Holandsku a spoločnosťou eL-Tec Elektrotechnologie, spolu s firmou Sea Machines so sídlom v USA. Táto spolupráca bola riadená prostredníctvom spoločenstva LISA, ktoré spája odborníkov pracujúcich v námornom priemysle.

Koncept autonómneho strážneho plavidla AGV.

Samotné plavidlo bez posádky by bolo poháňané elektrinou a pravidelne by sa vracalo na miestnu nabíjaciu stanicu, aby doplnilo svoje batérie. Pretože nevyžaduje posádku na palube, bolo by AVG podstatne menšie a ľahšie ako existujúce strážne člny, čím by sa aj spotrebovalo menej energie. Vďaka tomu by mohlo byť plavidlo vybavené aj radom solárnych panelov na palube, ktoré by pomáhali udržiavať základné veci v chode, najmä v prípade, ak by bola batéria takmer vybitá.

Aby sa zabezpečilo, že dané pobrežné zariadenie bolo neustále strážené, je v pláne nasadenie viacerých plavidiel AVG ku každému miestu. Čiže ak by sa jedna loď nabíjala v stanici, druhá by bola na hliadke. Autonómne strážne lode by pritom odhaľovali a identifikovali lodných narušiteľov prostredníctvom kombinácie optických kamier, radaru a existujúceho námorného automatického identifikačného systému (AIS), ktorý obsahuje transpondéry, ktoré prenášajú údaje, ako sú rýchlosť a smerovanie z lodí.

Koncept autonómneho strážneho plavidla AGV.

Ak by sa niektoré z týchto plavidiel priblížilo, autonómna strážna loď by poslala prostredníctvom rádia hlasové upozornenie o narušení stráženého priestoru a fyzicky by sprevádzala plavidlo z oblasti. Ak by toto plavidlo neuposlúchlo požiadavky, kamerový systém by zaznamenal incident pre následné stíhanie. Navyše, ak je to potrebné, môže AGV varovať personál vo veliteľskom stredisku, ktorý potom prevzal a diaľkovo ovládal AVG v reálnom čase.

Koncept autonómneho strážneho plavidla AGV.