Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot s novým počítačovým videním rozpozná a uchopí aj priehľadné predmety

Robot s novým počítačovým videním rozpozná a uchopí aj priehľadné predmety
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aby mohli robotické systémy vidieť a potom uchopiť objekty, zvyčajne používajú kamery s hĺbkovým snímaním priestoru. No tieto kamery si nemusia poradiť s priehľadnými alebo lesklými predmetmi. Vedci z univerzity Carnegie Mellon však vyvinuli riešenie.

Kamery s hĺbkovým snímaním fungujú vo všeobecnosti tak, že vyšlú infračervené laserové lúče na objekt, a potom merajú čas, ktorý potrebuje svetlo, aby sa odrazilo od obrysov tohto objektu, a späť na senzor v kamere. Tento systém funguje relatívne dobre s matnými nepriehľadnými objektmi, no problémy začnú, ak sa vyšle lúč na priehľadné predmety, ktorými prechádza väčšina svetla, alebo lesklé predmety, ktoré rozptyľujú odrazené svetlo.

V blízkej budúcnosti by však mohol pomôcť systém počítačového videnia, ktorý vyvinuli vedci z univerzity Carnegie Mellon. Ten funguje na princípe farebnej optickej kamery, ktorá zároveň slúži ako kamera s detekciou hĺbky priestoru. Riešenie používa algoritmus strojového učenia, ktorý bol vyškolený na farebných snímkach a snímkach s hĺbkovým meraním rovnakých nepriehľadných objektov.

Robotické rameno s novým počítačovým videním bolo schopné výrazne lepšie rozpoznávať a uchopiť priehľadné a lesklé predmety.

Porovnaním viacerých typov záberov sa tento algoritmus bol schopný naučiť odvodiť trojrozmerný tvar objektov vo farebných snímkach, aj keď sú tieto objekty priehľadné alebo lesklé. Hoci priamym laserovým skenovaním takýchto objektov je možné zistiť len malé množstvo hĺbkových údajov, zhromaždené údaje sa navyše používajú na zvýšenie presnosti systému.

V doterajších testoch bol robot, ktorý dostal do výbavy novú technológiu počítačového videnia, schopný dosahovať oveľa lepšie výsledky pri uchopovaní priehľadných a lesklých predmetov, ako pri použití bežnej kamery s hĺbkovým snímaním. Vedci tvrdia, že niekedy systém vynechá predmet, ale z väčšej časti odviedol celkom dobrú práci, oveľa lepšiu ako akýkoľvek predchádzajúci systém na uchopenie priehľadných alebo reflexných predmetov.