Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Armádny robot deteguje zmeny, ktoré vojak v prostredí nevidí

Armádny robot deteguje zmeny, ktoré vojak v prostredí nevidí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existuje niekoľko robotov, ktoré sú špeciálne navrhnuté tak, aby sprevádzali a pomáhali jednotkám pechoty pozemského vojska. Tieto stroje by však mohli čoskoro získať nové schopnosti detekcie zmien v prostredí, ktoré môžu vojaci prehliadnuť.

V prípade zbraní, ako sú IED (improvizované výbušné zariadenia), ktoré sú ukryté pozdĺž cesty, sa vizuálne mení prostredie. No zvyčajne takým spôsobom, ktorý je dostatočne nepatrný, aby si ľudské oko túto zmenu pravdepodobne nezaregistrovalo. Tím z výskumného laboratória americkej armády sa preto, v spolupráci s kolegami z Kalifornskej univerzity v San Diegu, rozhodol tento problém riešiť.

Tím vybavil malého pojazdného autonómneho robota senzormi LiDAR. Tie dokážu detegovať objekty a merať vzdialenosti pomocou laserových lúčov. Potom zmerajú, ako dlho trvá, kým sa laserové svetlo odrazí od čohokoľvek, čo zasiahlo.

Autonómne armádne roboty, ktoré boli použité v štúdii.

V systéme Reardon spočiatku robot prehľadal prostredie pomocou LiDAR senzorov, aby si stanovil základnú mapu toho, ako by malo všetko naokolo vyzerať. Keď robot opäť prešiel týmto prostredím, bol schopný zistiť aj veľmi malé zmeny v umiestnení trojrozmerných objektov. Tieto údaje boli prenesené do okuliarov s rozšírenou realitou, ktoré nosil ľudský člen tímu. Vďaka tomu mohol cez AR okuliare vidieť vo svojom zornom poli zvýraznenú podozrivú položku.

Výskumníci zistili, že aj relatívne malé a lacné senzorické jednotky LiDAR s nízkym rozlíšením dokázali vykonávať úlohu dostatočne dobre. Vďaka tomu sa táto technológia stala ešte vhodnejšou na použitie v skutočnom svete.

Armádny robot využíva technológiu LiDAR, aby detegoval jemné zmeny v prostredí.