Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vytvorili tričko, ktoré generuje elektrinu z potu a pohybu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čo sa týka obnoviteľnej energie, mnoho inteligentných miest kombinuje viac zdrojov, ako sú napríklad fotovoltické panely a veterné turbíny. Vedci teraz zaujali podobný prístup k „inteligentnému“ tričku, ktoré vyrába elektrinu prostredníctvom potu a pohybu.

Tričko je označované ako „wearable microgrid“, čiže takzvaná nositeľná mikro elektrická sieť a vytvoril ho tím vedcov z Kalifornskej univerzity v San Diegu. Obsahuje biopalivové články napájané potom, triboelektrické generátory poháňané pohybom a superkondenzátory na ukladanie vyrobenej elektriny. Všetky časti sú do tkaniny integrované pomocou sieťotlače, vrátene vodotesných strieborných obvodov, ktoré ich spájajú. Dôležité je, že všetko je flexibilné, naťahovacie, skladacie a umývateľné (v súčasnej podobe technológie nie je možné použiť čistiaci prostriedok).

Biopalivové články, ktoré sú umiestnené vo vnútri trička na úrovni hrudníka, obsahujú enzýmy, ktoré spúšťajú výmenu elektrónov medzi molekulami laktátu a kyslíka prítomnými v ľudskom pote. Tento proces produkuje nepretržitý nízkonapäťový elektrický prúd, ktorý sa privádza do superkondenzátora na uskladnenie.

Biopalivové články integrované do „wearable microgrid“ trička.

Triboelektrické generátory medzitým pozostávajú z dvoch kusov materiálu: negatívne nabitého kúska na vnútornej strane predlaktia a kladne nabitého kúska na boku trupu. Keď sa ramená nositeľa pohybujú počas chôdze alebo behu, tieto kúsky materiálu sa o seba trú. Pritom sa generujú impulzy vysokonapäťového elektrického prúdu, ktorý rovnako putuje do superkondenzátora.

Počas doteraz vykonaných testov mal dobrovoľník oblečené tričko 10 minút pri behu alebo jazde na rotopede, potom 20 minút odpočíval. Po celú 30-minútovú reláciu bolo tričko schopné napájať buď LCD hodinky alebo malý elektrochromatický displej. S ďalším vývojom môže tričko slúžiť športovcom na napájanie zariadení, ako sú snímače monitorujúce fyzický výkon. No tiež by mohlo byť vybavené rôznymi typmi zberačov energie a používané ľuďmi, ktorí sedia v kancelárii alebo sa pomaly prechádzajú.

Inteligentné tričko „wearable microgrid“ generuje energiu z potu a pohybu nositeľa.