Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové 2-nm čipy IBM majú tranzistory menšie ako vlákno DNA

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V rámci neúprosného pokroku technológií predstavila spoločnosť IBM nové polovodičové čipy s najmenšími tranzistormi, aké boli kedy vyrobené. Nová 2-nanometrová (nm) technológia tak umožňuje spoločnosti vtesnať ohromujúcich 50 miliárd tranzistorov na jeden čip s veľkosťou nechtu na prste ruky.

Aktuálnym priemyselným štandardom sú čipy so 7-nm tranzistormi, pričom niektoré špičkové spotrebiteľské zariadenia, ako napríklad procesory M1 od spoločnosti Apple, začínajú prechádzať na 5-nm technológiu. No a experimentálne čipy zmenšili svoju veľkosť až na 2,5 nm.

Nové čipy z dielne spoločnosti IBM všetky prekonávajú, pričom ich tranzistory majú teraz šírku len 2 nm. Pre porovnanie, je to užšie ako vlákno ľudskej DNA. To samozrejme znamená, že malé tranzistory je možné stlačiť na čip oveľa hustejšie ako kedykoľvek predtým, čo zvyšuje výpočtový výkon a energetickú účinnosť procesora. Spoločnosť IBM tvrdí, že v porovnaní so súčasnými 7 nm čipmi môžu nové 2 nm čipy dosiahnuť až o 45 percent vyšší výkon alebo až o 75 percent nižšiu spotrebu energie.

Detailný záber na 2 nm kremíkovú doštičku obsahujúcu stovky jednotlivých čipov.

Z praktického hľadiska spoločnosť IBM tvrdí, že táto technológia môže zvýšiť výkon všetkého, od spotrebnej elektroniky, cez rozpoznávanie objektov umelou inteligenciou, až po reakčné doby autonómnych vozidiel. Alebo by nižšia spotreba energie 2-nm procesorov mohla znížiť značnú uhlíkovú stopu v dátových centrách, či by sa mohli ich nižšia spotreba mohla odraziť na až štvordňovej výdrži batérie v smartfónoch.

Tranzistory sa často používajú na definovanie technologického pokroku. Moorov zákon pritom hovorí, že počet tranzistorov na čipe sa zdvojnásobí približne každé dva roky. Aj keď to od prijatia zákona v 60. rokoch platilo viac-menej, táto miera sa v posledných rokoch trochu spomalila.

Snímka z elektrónového mikroskopu ukazuje jednotlivé tranzistory na novom čipe IBM, každý s šírkou 2 nanometre.

Sú to už takmer štyri roky, čo spoločnosť IBM odhalila svoje 5-nm čipy s 30 miliardami tranzistormi. Takže podľa Moorovho zákona sa mešká dva roky a procesorom „chýba“ 10 miliárd tranzistorov. No prechod na 2-nm výrobný proces je stále obrovský technologický počin. Ešte v roku 2019 totiž vyjadrili inžinieri obavy, že technológia neumožní dosiahnuť veľký pokrok menší ako 3 nm. A netrvalo dlho a ich obavy boli vyvrátené.

Je pravdepodobné, že sa týchto 2-nm čipov v spotrebnej elektronike dočkáme najskôr až v roku 2023, takže si spotrebitelia ešte dlho môžu užívať výhody stále pôsobivých 5-nm čipov.

Spoločnosť IBM predstavila prvé 2-nm čipy na svete.