Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pukance boli použité na vytvorenie ekologickej alternatívy k polystyrénu

Pukance boli použité na vytvorenie ekologickej alternatívy k polystyrénu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Extrudovaná polystyrénová pena (EPS) je problematickým materiálom, pretože hoci je lacná a ľahká, nedá sa zároveň biologicky odbúrať a ťažko sa recykluje. Nemeckí vedci však teraz vyvinuli možnú alternatívu, ktorou je pena vyrobená z pukancov.

Profesor Alireza Kharazipour z univerzity Georga Augusta v Göttingene dostal tento nápad prvýkrát pred viac ako 10 rokmi, keď si v kine kúpil vrecko pukancov. Odvtedy jeho tím vynašiel spôsob použitia látok v lacnej, biologicky odbúrateľnej, obnoviteľnej pene, ktorá je alternatívou k bežne používanému expandovanému polystyrénu.

Výrobný proces sa začína mechanickým rozdrvením kukuričných zŕn na granule a následným použitím stlačenej pary na ich expanziu (alebo „popraskanie“). Potom sa do expandovaných granúl primieša spojivo pochádzajúce z rastlinného proteínu a následne sa zmes vtlačí do formy. Po vytvrdnutí spojiva sa výsledný list, blok alebo iný predmet vyberie z formy a je pripravený na použitie.

Pri výrobe tohto lisovaného obalu na fľašu na víno bola použitá pukancová pena.

Podľa vedcov táto pukancová pena absorbuje teplo lepšie ako EPS, je oveľa menej horľavá a možno ju kompostovať, drviť na opätovné použitie, použiť na výrobu bioplynu alebo dokonca použiť ako krmivo pre zvieratá, keď sa vyhodí. Okrem toho, spolu s kukuričnými zrnami, sa na výrobu môže použiť odpad z kukuričného priemyslu, ako sú rozbité klasy.

Táto technológia bola nedávno licencovaná nemeckou skupinou Bachl Group, ktorá ju bude komercializovať na použitie pre izoláciu budov. Ďalšie možné aplikácie tohto materiálu zahŕňajú ochranné / izolačné obaly, komponenty športového vybavenia či ľahké automobilové diely.

Tepelná izolácie pre budovy môže byť v budúcnosti vyrobená z ekologickej pukancovej peny.