Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ESA testuje drobný prístroj na meranie nízkej gravitácie asteroidu

ESA testuje drobný prístroj na meranie nízkej gravitácie asteroidu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď v roku 2026 pristane na Dimorfose družica ESA Juventas CubeSat, aby vyhodnotila následky minuloročnej veľkolepej zrážky so sondou NASA DART, jej prístroj GRAvimeter for small Solar System bodies (GRASS) bude priamo merať gravitáciu asteroidu, ktorá je milióntinou gravitácie Zeme.

V septembri 2022 narazila sonda NASA DART (Double Asteroid Redirection Test) do Dimorfosu, ktorý obieha okolo väčšieho asteroidu Didymos, v rámci experimentu, ktorého cieľom je získať viac informácií o tom, ako odkloniť potenciálne nebezpečné nebeské telesá skôr, ako sa dostanú k Zemi. Bola to len polovica práce, robotická misia ESA Hera mala za úlohu vyhodnotiť následky vesmírnej zrážky.

Súčasťou tohto úsilia je aj družica Juventas CubeSat, ktorá je veľká asi ako dva bochníky chleba, a ktorá bude vyslaná zo sondy Hera do hlbokého vesmíru a pristane na Dimorfe. Medzi jej malou súpravou prístrojov je aj gravimeter GRASS, ktorý vyvinulo Belgické kráľovské observatórium v spolupráci so španielskou spoločnosťou EMXYS, a ktorý v súčasnosti dokončuje predletové testy v laboratóriu mechanických systémov Európskej vesmírnej agentúry (ESA), aby sa zistila jeho schopnosť odolávať vibráciám pri štarte a nehostinnému prostrediu vesmíru.

Gravimeter GRASS.

Prístroj GRASS, ktorý je veľký približne ako pár smartfónov, je určený na meranie gravitácie Dimorfu. To si vyžaduje vysokú mieru citlivosti, pretože asteroid je veľký len asi ako Veľká pyramída (Chufuova pyramída) v egyptskej Gíze. Robí to pomocou dvoch súprav tenkých platní ukotvených v neustále sa otáčajúcich kolískach. Ak sa pohyby týchto platničiek čo i len trochu zmenia, zmení sa elektrické napätie v platničkách a stenách, ktoré ich obklopujú.

Podľa ESA tak systém GRASS získa citlivosť rovnajúcu sa mikrometru počas 20 hodín, ktoré bude mať po pristátí na batérie, a ktoré pravdepodobne zablokujú solárne panely Junentasu. Počas pobytu na povrchu asteroidu bude GRASS schopný merať nielen miestnu gravitáciu, ale aj akékoľvek posuny polohy CubeSatu.

Umelecké stvárenneie Juventy rozmiestňujúcej svoje dva satelity CubeSat.

„Je síce malý, ale GRASS je nabitý zložitými mechanickými časťami a elektronikou,“ povedal Jose Carrasco, ktorý dohliada na prístroje v EMXYS. „S jeho výdržou počas testovacej kampane sme veľmi spokojní. Teraz budeme pokračovať úplným testom integrity, aby sme sa uistili, že počas testovania neutrpel žiadne poškodenie, po ktorom bude odovzdaný spoločnosti GomSpace v Luxembursku na integráciu na palubu Juventy“.