Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

MAVEN: Bližší pohľad na atmosféru Marsu

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
20. 10. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po desaťmesačnej ceste vesmírna sonda MAVEN dosiahla orbit Marsu, kde sa má venovať podrobnému skúmaniu zloženia marťanskej atmosféry – presnejšie dôvodu, prečo Mars stratil svoju atmosféru. Okrem toho sa už zaoberrá aj sledovaním solárnych búrok, ktoré postupne zmenšujú atmosféru okolo Marsu.

V novembri minulého roka vypustila NASA z Cape Canaveral svoj orbiter MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) a presne 21. septembra tohto roku tu MAVEN úspešne dorazila. Odvtedy už posiela na Zem výsledky svojich pozorovaní. Napríklad posiela zábery spravené pomocou ultrafialovej technológie, ktoré zobrazujú riedku kyslíkovú či vodíkovú vrstvu, ako aj stopy uhlíkovej korony (niečo ako žiarenie či výboje) vo vyšších častiach marťanskej atmosféry. Vedci tak vytvárajú mapu ozónových vrstiev. Spektrografom pozorujú a chcú zistiť i to, prečo atómy kyslíka a vodíka z tamojších reakcií smerujú do horných vrstiev atmosféry, odkiaľ sa ďalej strácajú vesmíre. Na Zemi či na Venuši prebiehajú podobné javy úplne inak.

Zaujímavosťou bolo napríklad v priamom prenose sledovať slnečnú búrku – tá 26.septembra zo Slnka putovala smerom k Marsu v podobe nabitých častíc, kde dorazila 29.septembra. Energetické častice potom postupne strhávali molekuly vzduchu a vedci sa domnievaj, že práve solárne búrky sú hlavným dôvodom, prečo je marťanská atmosféra taká riedka. V porovnaní s Marsom – zemská atmosféra je tiež vystavená solárnym búrkam, no nás ochraňuje pred podobnou katastrofou magnetické pole. Na Marse je však rozmiestnene magnetického poľa iné, respektíve netvorí súvislú vrstvu ako u nás.