Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Netradičná predpoveď počasia

Netradičná predpoveď počasia
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
9. 10. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Met Office – to je názov britskej agentúry, ktorá sa zaoberá predpoveďou počasia a práve predstavila novú divíziu na sledovanie poveternostných podmienok. No nie tých našich, ale rovno vesmírnych. Divízia bude totiž sledovať slnečné erupcie a geomagnetické búrky. Načo? Aby nás mohli včas varovať!

Kým jedny vesmírne stanice sa venujú predpovedi počasia na Zemi, niektoré majú na starosti trochu vzdialenejšie ciele. Vláda Veľkej Británie podporila sumou 7 a pol milióna dolárov projekt, ktorý sa má zaoberať sledovaním slnečných poveternostných podmienok. Tie majú totiž obrovský vplyv aj na našu planétu. Podľa britskej agentúry National Risk Register sú vesmírne podmienky počasia štvrtým najnebezpečnejším faktorom, ktorý ohrozuje infraštruktúru. Solárne búrky totiž môžu spôsobiť výpadky rádiového a GPS signálu, poškodiť satelity alebo dokonca vyradiť prívody elektrickej energie, čo má za následok najkatastrofickejšie scenáre.

Nová vesmírna stanica teda bude včas vysielať varovný signál, aby sa svet aspoň trochu mohol pripraviť na náhle prúdenia častíc smerom zo Slnka. Obchodný manažér projektu Mark Gibbs vraví, že ide o „trojročné vyvrcholenie práce, ktorá vychádza zo spolupráce a expertízy britských a amerických vedcov“.

Solárne búrky či solárny vietor je prúd nabitých častíc, ktoré vysiela vrchná časť Slnka. Útočia pritom na nás každý deň, no chráni nás pred nimi elektromagnetické pole Zeme. Ak sú však príliš silné, dokážu sa dostať až zaň. Mimochodom, dôsledkom solárnej búrky je aj dobre známa polárna žiara, teda aurora.