Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Satelit EarthCARE sa vybral odhaliť tajomstvá oblakov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Oblaky zatiaľ príliš dobre nechápeme, no satelit EarthCARE, ktorý bol vypustený dnes krátko po polnoci, použije pokročilé technológie na odhalenie ich tajomstiev. To vedcom umožní lepšie pochopiť záhadný fenomén počasia, aby mohli vytvárať presnejšie klimatické predpovede.

Vedci vedia, ako sa tvoria oblaky, ale nie komplexný vzťah, ktorý existuje medzi oblakmi a aerosólmi potrebnými na ich vytvorenie. Satelit EarthCARE, čo je skratka pre Earth Cloud Aerosol and Radiation Explorer (Prieskumník aerosólu a žiarenia Zeme), by mohol poskytnúť niekoľko odpovedí.

EarthCARE je pritom spoločný projekt medzi Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a Japonskou agentúrou pre výskum vesmíru (JAXA). Satelit využije sadu špičkových nástrojov, ako je LiDAR a radar, aby lepšie pochopil úlohu oblakov pri ohrievaní a chladení zemskej atmosféry. Video na začiatku článku, ktoré si môžete pozrieť aj priamo TU, pritom poskytuje ľahko zrozumiteľné vysvetlenie toho, ako oblaky ovplyvňujú našu klímu a technológiu, ktorú EarthCARE použije na zhromažďovanie údajov.

Satelit EarthCARE odhalí záhady oblakov pomocou pokročilých technológií.

V súlade s japonskou tradíciou prezývania satelitov si JAXA vybrala „Hakuryu“, čo znamená „Biely drak“. To je odrazom bieleho tela a chvostového solárneho panelu satelitu EarthCARE. Skutočnosť, že rok 2024 je japonským rokom draka (tatsu-doshi), poskytuje ďalší význam.

Vedci použijú údaje z projektu EarthCARE na štúdium vzťahu medzi oblakmi, aerosólmi a žiarením a na vytvorenie presnejších klimatických modelov a predpovedí. Satelit bol pritom vypustený na rakete SpaceX Falcon 9 zo základne Vandenberg Space Force Base v Kalifornii dnes o 00:20 nášho času. Videá a ďalšie obrazové a textové materiály zo štartu si môžete pozrieť na stránke projektu.

EarthCARE je spoločný projekt ESA a JAXA, ktorí satelit nazvali ako „Biely drak“.