Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Raketa Falcon 9 úspešne vyletela z historicky významnej rampy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

História a súčasnosť vesmírnych programov sa zmiešala dokopy, keď raketa Falcon 9 od súkromnej spoločnosti SpaceX vyletela smerom k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) z rovnakej odpaľovacej rampy, ktorá bola použitá pre misiu Apollo 11.

Raketa Falcon 9 v rámci misie CRS-10 vyštartovala včera v 9:38 EST z odpaľovacieho komplexu 39A v Kennedyho vesmírnom centre na Floride. Falcon 9 niesol bezpilotnú nákladnú vesmírnu loď Dragon, v ktorej úložnom priestore sa nachádzalo asi 2270 kilogramov materiálu a vybavenia pre orbitálne laboratórium. Ide už o druhý úspešný štart rakety Falcon 9 odkedy bola 14. januára znova nasadená do služby po jej nešťastnom výbuchu na odpaľovacej rampe 1. septembra 2016.

SpaceX využila pre štart svojej rakety Falcon 9 historicky významnú odpaľovaciu rampu, ktorá poslúžila aj pre misie Apollo

Úspešný štart bol vykonaný po 24 hodinovom odložení kvôli anomálii. Prvý pokus bol ukončený 13 sekúnd pred štartom, pretože pozemné riadiace centrum zistilo, že tryska rakety na druhom stupni motora bola nastavená v zlom uhle. Podľa vyjadrenia zakladateľa a CEO spoločnosti SpaceX, Elona Muska, by to samé o sebe nemalo vplyv na let, ale boli určité obavy, že by v systéme mohla nastať ďalší problém.

Štart rakety Falcon 9 bol uskutočnený pod zamračenou oblohou a je to už desiata misia Commercial Resupply Service (CRS-10) od spoločnosti SpaceX pre ISS. Je to tiež prvý štart z historicky významnej odpaľovacej rampy, ktorá bola východiskovým bodom pre množstvo misií Apollo v rokou 1960 a v 70. rokoch minulého storočia, vrátane misie Apollo 11, kedy prvýkrát úspešne pristál človek na Mesiaci.

Úspšený štart rakety SpaceX Falcon 9, ktorá nesie nákladnú loď Dragon s materiálom pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS

Včerajší štart bol bez incidentov a nákladná vesmírna loď Dragon sa od rakety oddelila 10 a 5 sekúnd po štarte a nasadila svoje solárne panely pre napájanie palubných systémov. Medzitým prvý stupeň rakety Falcon 9 vstúpil do atmosféry, kde manévroval naspäť na Zem počas riadeného pristátia. Išlo o tretie úspešné pristátie rakety Falcon v myse Carneval na Floride.

Vesmírna loď Dragon vykonáva rad orbitálnych manévrov, aby sa dostala do trajektórie s ISS a so stanicou by sa mala spojiť do dvoch dní. Zostane tam asi jeden mesiac a po naložení materiálom sa vráti naspäť na Zem. Pristátie je naplánované v Tichom oceáne pri pobreží Baja v Kalifornii.

Video v záhlaví článku zobrazuje technický prenos misie CRS-10.

Prvý stupeň rakety Falcon 9 riadene pristál späť na Zem