Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vesmírna misia JAXA MMX chce zachytiť Mars a jeho mesiace v rozlíšení 8K

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská agentúra pre výskum letectva a kozmonautiky (JAXA) a Japonská národná vysielacia spoločnosť (NHK) sa spojili s cieľom vyvinúť fotoaparát Super Hi-Vision Camera pre vesmírnu misiu Martian Moons eXploration (MMX), počas ktorej nasníma sonda prvé snímky vo vysokom rozlíšení 8K z obežnej dráhy okolo červenej planéty.

Technológie pre snímanie záberov na vesmírnych misiách si prešli dlhú cestu od okamihu, kedy v 60. rokoch minulého storočia boli poslané prvé zrnité obrazy z obežnej dráhy Mesiaca. Dnes bežne prúdia z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) videá v rozlíšení 4K a dokonca aj misie do hlbokého vesmíru, ako napríklad japonská misia Hayabusa2, využívajú snímače s vysokým rozlíšením. Okrem vytvárania úchvatných záberov sa tieto technológie stávajú čoraz výkonnejšími nástrojmi na prieskum tajomstiev vo vesmíre.

Teraz JAXA a NHK spoločne plánujú vyvinúť 8K fotoaparát „Super Hi-Vision Camera“ pre vesmírnu misiu MMX, ktorá sa má začať v roku 2024. Bezzpilotná vesmírna sonda bude cestovať jeden rok na obežnú dráhu okolo Marsu, z ktorej bude študovať marťanské mesiace Phobos a Deimos. Pôjde tiež na kvázi-satelitnú obežnú dráhu okolo mesiaca Phobos, ktorá nie je skutočnou obežnou dráhou, ale skôr takou, ktorá umožňuje sonde zostať blízko mesiaca na mnohých obežných dráhach. Odtiaľ bude sonda vykonávať pozorovania a pristávať a zhromažďovať vzorky z povrchu mesiaca Phobos. Sonda by sa mala vrátiť na Zem v roku 2029.

Tím dúfa, že vesmírna misia MMX osvetlí, ako sa marťanské mesiace formovali a vyvíjali. No navyše bude slúžiť aj ako spôsob testovania nových technológií na pomoc budúcim planetárnym misiám, pri ktorých sa zberajú vzorky a posielajú sa na Zem.

Fotoaparát Super Hi-Vision Camera, ktorý skonštruovala spoločnosť NHK, bude snímať 4K a 8K obrázky, ktoré sa na Zem prenesú iba čiastočne. Z dôvodu veľkej veľkosti súborov nebudú kompletné obrázky k dispozícii, kým sa všetky obrazové údaje neprenesú späť na Zem uložené v záznamovom zariadení vo vratnej kapsule. Finálnym výsledkom bude digitálna rekonštrukcia vesmírnej misie s podrobnosťami, ktoré sa predtým nedali pozorovať.

Počítačové 3D stvárnenie vesmírnej misie MMX, ktorá bude mať k dispozícii 8K fotoaparát Super Hi-Vision Camera.