Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický vrtuľník Ingenuity prežil svoju prvú noc na Marse

Robotický vrtuľník Ingenuity prežil svoju prvú noc na Marse
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Robotický vrtuľník Ingenuity od NASA prežil svoju prvú noc na povrchu Marsu. Po jeho nasadení na marťanskú pôdu roverom Perseverance sa toto miniatúrne rotorové lietadlo muselo po prvýkrát udržať v teple cez noc len pomocou svojho vnútorného napájacieho a ohrievacieho systému.

V prípade návrhu miniatúrneho robotického vrtuľníka Ingenuity potrebovala NASA autonómny stroj, ktorý by bol malý, veľmi ľahký a dal by sa zložiť a uložiť pod „brucho“ rovera Perseverance. Ďalej musel byť schopný sa dostatočne zahriať, aby prežil mimoriadne chladné marťanské noci, kedy môžu teploty klesnúť až na -90 ° C. To môže spôsobiť zamrznutie elektroniky a poškodiť batérie. Problém je, že robotický vrtuľník musel byť malý, s váhou asi len 1,8 kilogramu. To znamená, že integrované batérie a solárny panel môžu byť na túto prácu príliš malé.

Počas letu na Mars a až do posledných krokov nasadenia bol robotický vrtuľník Ingenuity zásobovaný elektrinou z rovera s jadrovým pohonom. Ako náhle bol rozložený a položený na svoje štyri pristávacie nohy, 3. apríla odpojil kábel od rovera Perseverance. Odvtedy je jeho jediným spojením rádiové dátové reléové spojenie s riadiacim centrom misie na Zemi.

Robotický vrtuľník Ingenuity z pohľadu rovera Perseverance.

Prvá noc bola zvláštnym míľnikom, pretože neexistoval spôsob, ako vykonať plne realistický test pred nasadením na Marse. Až keď robotický vrtuľník poslal naspäť telemetriu, keď sa prebudil do ďalšieho dňa, riadiace centrum misie si mohlo byť isté, že prežil.

Keď to robotický vrtuľník zvládol pomocou svojich šiestich lítium-iónových batérií, inžinieri z NASA hodnotili energetické a tepelné riadiace systémy, ktoré budú vyladené tak, aby pomohli vrtuľníku prežiť celých 30 marťanských dní testovacieho letového programu. Dnes by sa mali odblokovať rotory vrtuľníka, a bude nasledovať niekoľkodňové testovanie rotorov a motorov, ktoré ich napájajú, meracej jednotky a palubných počítačov.

Ak budú všetky testy pozitívne, robotický vrtuľník by mohol uskutočniť svoj prvý let nad povrchom Marsu už 11. apríla.