Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rukavica Hands Omni vám umožní cítiť virtuálne objekty

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 5. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývoj optických technológií pre zobrazenie virtuálnej reality sa za posledné obdobie posunul o riadny krok vpred, no pre poriadne sa ponorenie do virtuálneho sveta nám stále chýba schopnosť pocítiť virtuálny objekt pri uchopení rukou. S týmto problémom sa zaoberali študenti strojárskej univerzity Rice, ktorí zostrojili prototyp hmatovej rukavice Hands Omni.

Vývoj tejto rukavice sponzoruje výrobca herného virtuálneho pásu Virtuix Omni a preto by mali byť finálne rukavice Hands Omni určené pre počítačových hráčov. Princíp prototypu využíva vzduch pre nafúknutie malých vačkov pod prstami hráča. Ten má pocit ako keby sa dotýkal virtuálneho objektu a pociťuje jeho povrch.

Hands Omni, rukavica, virtuálna realita, hmatová odozva, hmat, VR, technológie

Rukavica dobre sadne na pravú ruku a na svoj pohon nevyžaduje žiadne vonkajšie káble či drôty. Hmatovú spätnú väzbu sprostredkuje používateľovi práve rozťahovaním a zmršťovaním vačkov napúšťaných vzduchom. Pri prototype sa používa jeden spoločný vačok pre malíček a prstenník a ostatné prsty s palcom majú každý zvlášť svoj vačok.

Hands Omni, rukavica, virtuálna realita, hmatová odozva, hmat, VR, technológie

Rukavica váži približne 350 gramov a podľa vývojárov by mala byť dostatočne ľahká, aby ste si jej váhu neuvedomovali ani pri dlhšom používaní. Prototyp je plne funkčný, ale potrvá to ešte nejaký ten čas, kým sa doladia všetky potrebné funkcie a vlastnosti, aby mohol byť dostupný aj pre širokú verejnosť.

Hands Omni, rukavica, virtuálna realita, hmatová odozva, hmat, VR, technológie