Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómne vozidlo, ktoré slúži ako pojazdný robotický bar

Autonómne vozidlo, ktoré slúži ako pojazdný robotický bar
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Talianska dizajnérska firma Carlo Ratti Associati už pred pár rokmi navrhli robotický bar Makr Shakr pre miešané nápoje. Teraz svoju technológiu inštalujú do autonómneho vozidla, aby používatelia mohli kdekoľvek uhasiť svoj smäd.

Pojazdný robotický bar Makr Shakr vytvorila talianska dizajnérska firma Carlo Ratti Associati v spolupráci s MIT a spoločnosťami Coca-Cola a Bacardi Rum. Súčasná verzia je vybavená dvomi robotmi s jedným obslužným ramenom.

Po prijatí objednávky od zákazníka prostredníctvom mobilnej aplikácie sa tieto ramená pustia do prípravy zvoleného nápoja. Dokážu ho namiešať, pretrepať a naliať podobne ako zruční barmani, pričom zvládnu zmiešať viac ako 60 rôznych zložiek. Umelá inteligencia čerpala informácie od „najlepších barmanov na svete“ nielen čo sa týka miešania nápojov, ale aj kreačných techník a pohybov.

Robotický bar Makr Shakr bol v rámci konceptu Guido vložený do autonómneho vozidla.

Robotický systém Makr Shakr bol najnovšie v rámci konceptu s názvom Guido umiestnený do autonómneho vozidla s otvorenými stranami, ktoré si používatelia môžu cez mobilnú aplikáciu privolať na svoje miesto. Ako náhle pojazdný robotický bar dorazí, prostredníctvom rovnakej aplikácie si môžu objednať obľúbený miešaný drink. Veková hranica používateľov sa kontroluje skenovaním ich ID karty a platbu môžu vykonať s pomocou svojho smartfónu.

Koncept Guido je navrhnutý ako služba na vyžiadanie pre intelignenté mestá.

Podľa vyjadrenia dizajnérov zo spoločnosti Carlo Ratti Associati je koncept Guido navrhnutý ako služba na vyžiadanie pre inteligentné mestá. Spojenie robotického baru Makr Shakr s autonómnymi technológiami pre vozidlá budúcnosti tak vznikol zaujímavý nápad pre trávenie voľného času.

Dizajnéri majú v pláne tento systém vyvinúť do reálnej podoby v priebehu tohto roka. Na vývoji budú spolupracovať aj s medzinárodnými samosprávami.

Robotický bar Makr Shakr zvláda pripraviť miešané nápoje z viac ako 60 rôznych zložiek.