Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Naši študenti už takmer dokončili stavbu súťažného robota

Naši študenti už takmer dokončili stavbu súťažného robota
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím nadaných slovenských stredoškolákov je ďalším dôkazom toho, že Slovensko je krajinou mnohých mladých talentov. Pätica chalanov - Martin, Adam, Viliam, Tomáš, a Oliver, nás už čoskoro budú reprezentovať na ďalšom ročníku prestížnej medzinárodnej robotickej olympiády FIRST Global, ktorý sa uskutoční 15. – 18. augusta v ďalekom Mexiko City. Robot Aurel, s ktorým ide slovenský tím zabojovať o výhru, je už takmer hotový, úplne dokončený by mal byť v polovici júla. Bude plniť úlohy v súťaži, ktorej tohtoročnou globálnou témou je výroba energie z obnoviteľných zdrojov.

Každý rok sa mladí ľudia vo veku 15 až 18 rokov stretávajú, aby súťažili v konštrukcii, dizajne a programovaní robotov. Olympiády sa zúčastňujú študenti zo všetkých kútov sveta. Aj tento rok sa predstavia jednotlivé tímy z vyše 150 krajín, ktoré splnili podmienky účasti na celosvetovo druhej stredoškolskej robotickej olympiáde – FIRST Global Challenge 2018 v Mexiko City.

„Ide o globálnu súťaž, čo prináša unikátne príležitosti spoznať sa s novými ľuďmi a kultúrami. Takúto možnosť človek nedostáva často, nieto ešte na robotickej súťaži,“ poznamenáva gymnazista Martin, kapitán slovenského tímu.

Zanietených mladých ľudí má súťaž viesť k tomu, aby prehlbovali svoj vzťah k vede a technike a aby si jednotlivé tímy zo všetkých kútov sveta vytvárali priateľstvá bez predsudkov a dokázali spolupracovať. Aj slovenský tím je zložený z ambicióznych stredoškolákov vybratých z celého Slovenska, ktorí sú nadšení pre techniku, robotiku a počítače a všetkých spája silný tímový duch.

Stavba robota.

„Najväčšou výzvou je pre mňa najmä spolupráca medzi členmi tímu pri stavbe robota. Doteraz som bol zvyknutý pracovať v relatívne malom tíme, kde bol jeden hardvérista a jeden programátor. FIRST Global je šanca zlomiť tento stereotyp,“ hovorí 17-ročný študent Adam. Tak ako tomu bolo minulý rok, aj teraz je mentorom našich reprezentantov stredoškolský učiteľ Adam Kukla.

Všetci naši reprezentanti sa už v minulosti zúčastnili národných a medzinárodných robotických súťaží, akou je napríklad FIRST Lego League. Pätica chalanov aj v týchto dňoch intenzívne pracuje na stavbe, dizajne a programovaní robota Aurela, ktorý dostal meno po známom svetovom vedcovi, strojnom inžinierovi a konštruktérovi Aurelovi Stodolovi.

V súčasnosti je robot vo fáze dokončovania, hotové je už aj druhé poschodie a tím už dostaval aj robotickú ruku, ktorá bude počas súťaže slúžiť na zdvíhanie kociek a panelov.

„Pri konštrukcii robota sa zameriavam hlavne na veci, ktoré by mohli spôsobiť problém počas súťaže. Z minuloročnej skúsenosti z účasti na olympiáde som sa naučil, čomu sa pri stavbe robota vyhýbať. A preto dokážem poradiť pri dizajne, kóde, či samotnej konštrukcii,“ hovorí ďalší člen tímu Viliam.

Podvozok robota.

Každý zo stredoškolákov plní pri stavbe Aurela inú úlohu, takže každý z tímu dohliada na svoju časť práce.

„Ja sa zameriavam na modulárnosť, aby sa každá časť robota mohla meniť nezávisle od druhých častí. A na jednoduchosť, lebo pravidlo - čím viac pohyblivých súčiastok, tým viac sa môže pokaziť, nemôžeme ignorovať,“ zdôrazňuje 16-ročný Oliver.

FIRST Global je olympiádou, ktorá dáva priestor robotom meniacim svet k lepšiemu. Súťažia v úlohách, ktoré sú v súlade s výzvami OSN, takže okrem medzinárodnej spolupráce je zameraná aj na globálne problémy. Témou a výzvou blížiaceho sa druhého ročníka sú "Energy Impact", teda dopady rôznych spôsobov výroby elektrickej energie na životné prostredie.

Presne to je aj cieľom súťažnej hry - tímy aliancie sa budú pokúšať o výrobu energie. Budú však musieť čeliť viacerým obmedzeniam. K dispozícii budú mať veterné turbíny (každá aliancia môže aktivovať len jednu), solárne panely (ťažko sa získavajú a umiestňujú) a tepelné elektrárne (limitujúcim faktorom je vyčerpateľnosť zdrojov). Veľmi dôležitá bude spolupráca – tímy si budú môcť navzájom posúvať svoje možnosti pri výrobe energie a v prípade, že sa dokážu dohodnúť, dosiahnu vyšší zisk.

Foto tímu pri skladaní robota.

„Prínosom tohtoročnej hernej disciplíny je určite zvýšenie povedomia o globálnych problémoch, ktoré sa týkajú nás všetkých. Táto súťaž môže pomôcť ľuďom uvedomiť si, že súčasné životné tempo je neudržateľné pre našu planétu a že nás všetkých sa dnešné problémy týkajú,“ hovorí Tomáš, ďalší člen slovenského tímu.

Robot by mal byť kompletne hotový a pripravený do polovice júla. O pár dní sa celý tím vyberie spoločne na veľké týždňové sústredenie, ktoré bude prebiehať v Žiari nad Hronom. Ním by mal kompletne zavŕšiť prípravu na konštrukcii súťažného Aurela, ktorý tak bude pripravený reprezentovať našu krajinu v Mexiku.

Prezentácia podvozku robota a jeho porovnavanie s minuloročným robotom Vianočka.

(Zdroj: Tlačová správa FIRST Global Slovakia)