Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotická olympiáda FIRST Global prvý krát na Slovensku!

Robotická olympiáda FIRST Global prvý krát na Slovensku!
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po úspešných ročníkoch medzinárodnej robotickej olympiády FIRST Global prichádza významná súťaž aj k nám na Slovensko. Už 27. apríla sa v Bratislave bude konať vôbec prvý reprezentatívny ročník súťaže v robotike FIRST Global Slovakia, ktorá otvára dvere všetkým študentom našich stredných škôl.

Na víťaza čaká postup do finále prestížnej medzinárodnej olympiády v Dubaji, ktoré sa uskutoční tento rok v októbri. Podujatie bude mať ekologickú myšlienku a ponesie motivačný názov „Zbavme sa odpadu!“.

Od septembra minulého roka pozývali organizátori FIRST Global Slovakia všetky slovenské stredné školy, aby sa zapojili a získali tak šancu nielen rozvíjať sa v robotike, ale aj umožnili svojim študentom účasť na medzinárodnej olympiáde. Účastné tímy pozostávajú zo slovenských študentov za účasti hostí z Českej republiky. Súťažiť medzi sebou budú na pôde Fakulty informatiky Paneurópskej vysokej školy, ktorá už má za sebou podobné projekty.

„V minulosti sme pripravovali slovenských stredoškolákov na prvé dva ročníky medzinárodnej olympiády, no slovenská súťaž dosiaľ neexistovala. Rozhodli sme sa preto, že sa pokúsime zorganizovať celoslovenskú súťaž, ktorou dáme talentovaným študentom možnosť reprezentovať našu krajinu aj vo svete,“ hovorí Adam Kukla, spoluorganizátor FIRST Global Slovakia.

Robotické stavebnice dorazili začiatkom tohto roka a odvtedy mohli tímy pracovať na zostavovaní funkčných robotov. V tejto chvíli je pre zúčastnených pripravená aréna, v ktorej budú roboti súťažiť v rôznych disciplínach.

Súťažný robot z Mexika.

Súťaž poukáže na závažné globálne problémy

 

Tak ako v prípade medzinárodných olympiád FIRST Global, aj prvý celoslovenský ročník bude zameraný na globálne problémy súvisiace s ekológiou. Téma súťaže preto ponesie názov „Zbavme sa odpadu!“ Cieľom hry je zbaviť našu prírodu odpadu. Tento motív úzko súvisí aj s jej pravidlami a bodovaním. Roboty budú musieť zdolať niekoľko prekážok, ako napr. simuláciu vodnej plochy, lesov a zároveň zbaviť tieto pripravené priestory odpadu v podobe kartónových kociek prostredníctvom svojich robotov. Za každú kocku získavajú družstvá body, ktoré sa ku koncu spočítajú a určí sa víťaz. Počet bodov závisí od mnohých okolností, zohľadňuje sa náročnosť podmienok, rýchlosť, presnosť a pod.

„Celá súťaž má aj edukačný charakter. Na základe čistenia odpadu si súťažiaci môžu uvedomiť, že nielen čistenie svojej záhradky môže prispieť k ochrane prírody, ale najmä čisteniu vodných plôch a lesa, o čom svedčí vyšší počet bodov za každý jeden vyčistený odpad. Chceme, aby cieľ hry bol ukážkou toho, ako sa dajú užitočné veci spojiť s príjemnými. Ekologické problémy sú
totiž stále veľmi aktuálne a je potrebné sa im venovať, zároveň všetko prebieha v rámci súťaže, v ktorej je prítomná hravosť a zábava,“ myslí si stredoškolský učiteľ Adam Kukla.

Súťažná disciplína na FIRST Global v Mexiku.

Víťazi sa zúčastnia prestížnej medzinárodnej olympiády

 

Súťažiaci majú veľkú motiváciu vyhrať. Najlepší tím získa možnosť zúčastniť sa medzinárodnej súťaže pod záštitou americkej neziskovky FIRST, ktorá sa bude konať v októbri v Dubaji. Prostredníctvom tejto aktivity si mládež vo veku 15 - 18 rokov môže vyskúšať, aké je to byť v role konštruktéra, programátora či mechatronika. Súťaž je špecifická tým, že návod, ako zostaviť funkčného robota z robotickej sady, vôbec neexistuje.

„Prostredníctvom celoslovenskej súťaže chceme vybudovať tradíciu, cez ktorú budeme umožňovať talentovaným mladým ľuďom vzdelávať sa prostredníctvom hry či zábavy v oblasti, ktorej patrí budúcnosť. A to vždy so zreteľom na ekológiu a bez ohľadu na vek, pohlavie či pôvod,“ uzatvára Adam Kukla.

Organizácia prihlásila svoj projekt aj na StartLabe, kde je možné blížiacu sa súťaž finančne podporiť. Získané prostriedky organizátori použijú na spevnenie arény a jej prípravu na súťaž, aby vydržala všetkých 8 herných kôl a prípadné nárazy robotov počas celého dňa.
Prispieť môžete tu: https://www.startlab.sk/projekty/813-first-global-slovensko-2019-open-championship/

Cena poroty na FIRST Global v Mexiku.

Slovenský tím s ministerkou školstva Martinou Lubyovou.

(Zdroj: Tlačová správa FIRST Global Slovakia)