Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pokročilá úprava šošoviek spôsobí, že okuliare sa už nebudú zahmlievať

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 3. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nikto nemá rád zahmlené okuliare a nanešťastie väčšinu riešení proti zahmlievaniu je potrebné často opakovať. Nová technologicky pokročilá úprava by však mohla spôsobiť, že polykarbonátové šošovky sa natrvalo prestanú zahmlievať a navyše budú aj samočistiace.

Proces, ktorý bol vyvinutý na singapurskej Technologickej univerzite Nanyang (NTU), začína úpravou šošovky (alebo iného plastového povrchu) kyslíkovou plazmou. Tým sa povrch vyčistí a bude mať lepšiu priľnavosť, keď sa naň následne uloží tenká priehľadná fólia. Tá sa skladá z dvoch vrstiev, pričom jedna pozostáva z oxidu kremičitého a druhá z oxidu titaničitého.

Fólia sa umiestni na plast prostredníctvom techniky pulzného laserového nanášania. To zahŕňa použitie lasera na odparenie každej z dvoch vrstiev materiálov vo vákuovej komore. Keď odparený oxid kremičitý a oxid titaničitý stúpajú nahor, jemne sa ukladajú na plastovom substráte, ktorý sa nachádza v hornej časti vákuovej komory.

Neošetrený kus plastu sa po umiestnení nad horúcu vodu zahmlieva (vľavo), zatiaľ čo upravená vzorka zahmlievaniu odoláva.

Rovnako ako v prípade iných povlakov proti zahmlievaniu, aj tento funguje tak, že spôsobuje, že drobné kvapôčky vody, ktoré sa usadzujú na šošovke, sa rozprestrú do jednotnej vrstvy, cez ktorú sa dá ľahko vidieť. Urobí sa to len za 93 milisekúnd od dotyku kvapôčky na anti-zahmlievací povlak.

Testy tiež ukázali, že fólia odolávala oderu, keď sa otrela podložkou z tkaniny na syr (štandardná technika testovania odolnosti proti oderu), a navyše zostala prilepená k plastu, keď sa na ňu nalepila lepiaca celofánová páska a potom sa odlepila. A ako ďalší bonus, keď je upravený plast vystavený slnečnému žiareniu (alebo inému zdroju ultrafialového svetla), oxid titaničitý sa aktivuje, aby rozložil organické nečistoty, ako sú častice nečistôt a baktérie.

Tentká fólia, ktorá je tu zobrazená na okuliarovej šošovke, by sa dala aplikovať aj na šošovky fotoaparátu.

„Výsledky dokazujú multifunkčnosť našej fólie,“ povedal doktorand Sun Ye, hlavný autor štúdie. „Je antireflexná, proti zahmlievaniu a samočistiaca. Okrem toho je výrobný postup rýchly a jednoduchý na implementáciu s vysokou odolnosťou. Vďaka tomu je naša inovácia jedinečná medzi ostatnými metódami proti zahmlievaniu, ktoré majú tendenciu skončiť s povlakmi s obmedzenými funkciami“.