Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vymeniteľné Jizai Arms vám pridajú na chrbát robotické ruky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vybavenie ľudí extra súpravami robotických rúk by im určite mohlo pomôcť pri vykonávaní určitých úloh, ale akú úlohu môžu takéto robotické ramená zohrávať v sociálnych interakciách? Divoko vyzerajúce robotické ramená Jizai Arms boli navrhnuté s ohľadom na túto otázku.

Robotické ramená Jizai Arms, ktoré vytvoril tím vedcov na Tokijskej univerzite, majú svoj názov podľa tradičných japonských kĺbových figúrok zvierat „Jizai Okimono“. Jizai v hrubom preklade znamená „voľne“ alebo v tomto prípade skôr „voľne sa pohybovať“.

Základom experimentálneho nastavenia je batoh so šiestimi vstavanými zásuvkami. Rôzne typy kĺbových robotických ramien špecifických pre daný systém je možné zapojiť do jednej alebo viacerých z týchto zásuviek a potom ich v reálnom čase ovláda používateľ alebo iná osoba. Ramená boli navrhnuté tak, aby boli esteticky príťažlivé a „harmonizovali sa s ľudským telom“.

Výskumníci nespresnili prostriedky, ktorými sú ramená ovládané, hoci správa na webovej stránke Analytics Vidhya uvádza, že sa používa bezdrôtové diaľkové ovládanie, ktoré v skutočnosti vyzerá ako miniatúrna verzia ramien. Správa tiež tvrdí, že so štyrmi pripojenými ramenami nositeľná zostava má hmotnosť 14 kilogramov.

Systém vymeniteľných robotických ramien Jizai Arms môže obsahovať až šesť ramien na používateľa.

Pre túto štúdiu skupiny dobrovoľníkov nosili systémy Jizai Arms, zatiaľ čo fyzická interakcia medzi sebou predstavuje rôzne sociálne scenáre na hranie rolí. Účastníci boli povzbudzovaní, aby si navzájom vymieňali ramená, ako uznali za vhodné, a aby ich dávali alebo prijímali ako darčeky. Mohli tiež ovládať svoje vlastné ruky a ruky iných dobrovoľníkov.

„Z našich sedení na hranie rolí sme zistili, že naše telá dokážu presne vnímať pripútanie / odpojenie rúk a obzvlášť silný vplyv sme pocítili pri odpájaní alebo znižovaní počtu nosených robotických ramien,“ uviedli vedci v článku o štúdii. „Tiež sme navrhli pridanie prispôsobiteľnosti k robotickým ramenám, aby sa vytvoril pocit sociálneho vlastníctva, pocit vlastníctva jednotlivca voči konkrétnej umelej časti tela zdieľanej medzi viacerými osobami, ako budúcu tému výskumu“.

Článok bol nedávno publikovaný v magazíne Proceedings of the 2023 CHI Conference on Human Factors in Computing Systems. Robotické ramená Jizai Arms môžete vidieť v akcii vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.

Tím stojaci za robotickými ramenami Jizai Arms v súčasnosti hľadá možnosti výskumu a vývoja s cieľom posunúť technológiu ďalej.