Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Náramok pre ovládanie gestami aj pozorne sleduje roztrúsenú sklerózu

Náramok pre ovládanie gestami aj pozorne sleduje roztrúsenú sklerózu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľudia postihnutí roztrúsenou sklerózou (skleróza multiplex) môžu mať ťažké identifikovať, ako sa ich stav mení v priebehu krátkeho obdobia. Podľa novej štúdie je však existujúce nositeľné zariadenie, navrhnuté pre ovládanie gestami, schopné zistiť jemné zmeny, ktoré by inak mohli uniknúť pozornosti nositeľa.

Priebeh roztrúsenej sklerózy sa zvyčajne sleduje nepravidelnými lekárskymi testami. To znamená, že problémy alebo zlepšenia môžu prebiehať počas niekoľkých rokov. Takže môže dôjsť k značenému oneskoreniu zachytenia týchto zmien potom, ako sa prvýkrát vyskytnú a teda aj zodpovedajúca implementácia liečby môže byť oneskorená.

Medzinárodný tím vedcov, pod vedením Kalifornskej univerzity v San Diegu, sa zameral na komerčne dostupný produkt v podobe náramku MYO. Ten je určený predovšetkým ako nositeľné zariadenie pre ovládanie elektronických zariadení prostredníctvom gest rukou. Vedci tento náramok, ktorý je vybavený akcelerometrom a gyroskopmi, upravili a doplnili do neho elektródy pre povrchovú elektromyografiu, ktoré detegujú elektrické nervové impulzy cez kožu.

Náramok MYO.

Upravený náramok MYO bol následne otestovaný na 117 pacientoch s roztrúsenou sklerózou, spolu s kontrolnou skupinou 30 zdravých jedincov. Počas cvičení, ktoré trvali menej ako päť minút denne, sa náramok nosil na predlaktí alebo na lýtku. Osoby pritom vykonávali 20 poklepaní prstom, respektíve nohou. Tento proces bol vykonaný na všetkých štyroch končatinách, pričom dáta sa bezdrôtovo prenášali na analýzu do blízkeho počítača.

V porovnaní s klinickými metódami bolo zistené, že táto technika je spoľahlivá pri detekcii malých krátkodobých zmien vo faktoroch, ako sú motorické funkcie a sila svalov. V súčasnosti sa plánuje rozsiahla štúdia spolu s vývojom špecializovanejšieho softvéru.

Podľa vedcov vývoj takýchto nástrojov, ktoré dokážu spoľahlivo zachytiť progres roztrúsenej sklerózy v priebehu šiestich až dvanástich mesiacov, namiesto troch až piatich rokov, by mohol viesť k rýchlejšiemu vývoju liekov pre najzávažnejšie formy roztrúsenej sklerózy.

Náramok MYO.