Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pokročilá tkanina otvára chladiace otvory keď ju zmáča pot

Pokročilá tkanina otvára chladiace otvory keď ju zmáča pot
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď je nám horúco a spotíme sa, uprednostňujeme chladivé oblečenie podobné sieťovine, no na druhej strane nás sieťovina jednoducho neudrží dostatočne v teple. Nová dvojúčelová tkanina však bola navrhnutá s ohľadom na to, pretože obsahuje chladiace otvory, ktoré sa otvárajú po absorpcii potu nositeľa.

Materiál vyvíja tím vedcov z Dukeovej univerzity. Je to v podstate len nylon, ktorý je na jednej strane potiahnutý tenkou vrstvou striebra, a do ktorého sú vyrezané rady malých klapiek. Keď dovnútra obrátený povrch nylonu bez striebra absorbuje vodu, napríklad tú, ktorá sa nachádza v pote, napučí.

Tento jav spôsobí, že sa každá klapka zvlní smerom von, smerom k strane, na ktorej je pripevnená a otvorí sa. Keď materiál neskôr vyschne, nylon sa stiahne späť do pôvodného objemu a zatvorí klapky. Vrstva striebra s hrúbkou len 50 nanometrov bola pridaná, aby odrážala telesné teplo späť smerom k nositeľovi, čo zasa pomáha udržiavať ho v teple, keď sú klapky zatvorené.

Vedci spočiatku uvažovali, či pridaná hmotnosť kovu nebude brániť efektu krútenia materiálu. Ako sa však ukázalo, striebro v skutočnosti zvyšuje krútenie. Je to spôsobené skutočnosťou, že striebro na hornom povrchu každej klapky nenapučí, spodný nylon je tak nútený expandovať viac na spodku ako na vrchu, čo spôsobí, že sa ešte viac zvlní smerom k vrchu a na jednu stranu.

Vzorka materiálu s otvorenými (vľavo) a zatvorenými klapkami aktivovanými potom.

Namiesto toho, aby boli z materiálu vyrobené celé odevy, tím si predstavuje, že klapky budú strategicky umiestnené v oblastiach, kde sa ľudia viac potia. Aby vedci otestovali chladiaci účinok technológie, vytvorili štvorcovú nášivku s klapkami, ktorá mala rozmery 6 x 6 centimetrov. Každá klapka bola pritom dlhá niekoľko milimetrov.

Zistilo sa, že v porovnaní s pevnou nášivkou vyrobenou z tradičnej zmesi polyesteru a spandexu bola odvetrávaná nášivka o 16 percent teplejšia, keď boli vetracie klapky zatvorené, a o 14 percent chladnejšia, keď ich otvorenie spôsobila vlhkosť.

Tím teraz hľadá spôsoby, ako urobiť chladiace klapky ešte menšie bez straty ich funkčnosti. Vedci navyše dúfajú, že nahradia striebro nanokompozitom, ktorý by sa dal vyrobiť v akejkoľvek farbe.

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Science Advances.