Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Štúdia ukázala, že plasty narúšajú metabolizmus pľúcnych a pečeňových buniek

Štúdia ukázala, že plasty narúšajú metabolizmus pľúcnych a pečeňových buniek
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 9. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa ešte musíme veľa naučiť o vplyve malých plastových častíc na zdravie, štúdie naďalej vrhajú dôležité svetlo na to, ako sa môžu správať v ľudskom tele. Najnovšie zistenia v tejto oblasti sa zameriavajú na pečeňové a pľúcne bunky, ktoré môžu podľa laboratórneho výskumu prijímať nanočastice plastov a v dôsledku toho podliehať metabolickým zmenám.

Na pozadí mnohých objavov týkajúcich sa plastového odpadu a jeho cesty životným prostredím sa štúdie začali zaoberať možnými vplyvmi na ľudský organizmus. Tento výskum má síce svoje obmedzenia, ale za posledných pár rokov sme boli svedkami toho, ako vedci preukázali toxické účinky plastových častíc na ľudské bunky a ukázali, ako môžu konkrétne zmeniť tvar pľúcnych buniek. Začiatkom tohto roka sme tiež po prvýkrát videli plastové častice hlboko v živých ľudských pľúcach.

Výskumný tím z Číny a Hongkongu na to teraz nadviazal novou štúdiou zameranou na plastové častice s priemerom len 80 nanometrov. Tím vystavil ľudské pečeňové a pľúcne bunky týmto nanoplastom v laboratóriu a zistil, že častice sa do buniek dostali do dvoch dní, ale bez toho, aby ich zabili.

Sledovaním zlúčenín uvoľňovaných mitochondriami buniek však tím zistil, že dochádza k určitým zmenám. Čím viac boli bunky vystavené nanoplastom, tým viac uvoľňovali reaktívne formy kyslíka, aminokyseliny, peptidy a iné zlúčeniny. To naznačuje, že viaceré metabolické procesy v bunke boli narušené a zmenené a že niektoré dráhy mitochondrií sa stali nefunkčnými.

Hoci sa tento výskum veľmi líši od skúmania účinkov plastových častíc v ľudskom tele, podľa tímu ponúka ďalšie dôkazy o tom, že by mohli spôsobiť kľúčové zmeny v bunkách, ktoré predstavujú hrozbu pre orgány.

Výskum bol uverejnený v magazíne Environmental Science & Technology.