Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rukavice odstraňujúce vírusy by mohli nahradiť jednorazové rukavice

Rukavice odstraňujúce vírusy by mohli nahradiť jednorazové rukavice
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa spoločnosť postupne odkláňa od produktov na jedno použitie, v zdravotníckych zariadeniach sa stále vo veľkej miere používajú jednorazové nitrilové rukavice. To by sa však mohlo v budúcnosti zmeniť vďaka vývoju rukavíc na opakované použitie, ktoré likvidujú vírusy.

Rukavice, ktoré sú v súčasnosti v štádiu overovania koncepcie, vyvíja tím Riceovej univerzity pod vedením absolventa strojárstva Marquise Bella. Sú vyrobené z kompozitnej textílie s elektricky vodivou vrstvou na vonkajšej strane a izolačnou vrstvou na vnútornej strane. Materiál by sa mohol použiť aj na iné odevy, napríklad na rúška alebo ponožky.

Využitím techniky známej ako Jouleovo zahrievanie, pri ktorej elektrický prúd prechádza vodičom a vytvára teplo, sa vonkajší povrch rukavíc môže počas nosenia rýchlo zahriať na teplotu viac ako 100 ºC. Tvrdí sa, že tento proces v priebehu menej ako piatich sekúnd zničí najmenej 99,9 % vírusov, ako je SARS-CoV-2, ktoré sa môžu nachádzať na rukaviciach. Počas tohto procesu sa vnútorný povrch materiálu, teda povrch, ktorý je v kontakte s pokožkou používateľa, nezahreje na viac ako 36 °C.

Vedec Marquise Bell predvádza jednu zo svojich antivírusových rukavíc.

„Najlepšie na tom je, že na ich čistenie si nemusíte dávať dole rukavice ani iné ochranné odevy,“ povedal Bell. „Tento materiál umožňuje dekontamináciu v priebehu niekoľkých sekúnd, takže sa môžete vrátiť k práci“.

Odevy vyrobené z tohto materiálu by údajne vydržali stovky použití, pričom len jeden pár takýchto rukavíc by bol ekvivalentom 9 kilogramov jednorazových rukavíc vyhodených na skládke.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne ACS Applied Materials and Interfaces.