Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kolenný kĺb z 3D tlače

Kolenný kĺb z 3D tlače
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
20. 10. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na včerajšej prezentácii s názvom „Ako 3D tlač navždy zmení starostlivosť o zdravie“ predstavila massechusetská spoločnosť ConforMIS vyrábajúca zdravotnícke zariadenia novinky v oblasti chirurgických zákrokov v kolene. A nie len tak hocijaké, ale rovno také, ktoré pomôžu pri výmene kolenného kĺbu či jeho častí.

3D tlač má na svedomí celkom nový prístup k odvetviam ako stavbárstvo, vesmír ale aj zdravotníctvo. Množstvo pacientov sa práve vďaka 3D tlači dostane k náhradám končatín. Včera sa na prezentácii s názvom „Ako 3D tlač navždy zmení starostlivosť o zdravie“ predstavila massechusetská spoločnosť ConforMIS vyrábajúca zdravotnícke zariadenia novinky v oblasti chirurgických zákrokov v kolene. Predviedla kombináciu CT skenovania kolena, softvérového modelovania a následnej výrobe umelej náhrady pomocou 3D tlače. Výhodou tejto metódy je fakt, že každý pacient dostane novú súčasť kolena priamo na mieru. Predíde sa tak komplikáciám, ktoré vyvolávajú bolesti – býva to tak v prípadoch, že kĺb nebol presne vyrobený, ako sa to stáva v súčasnosti.

3D kolenný kĺb

Podľa dostupných štatistík ročne vymieňajú kolenný kĺb asi 700,000 pacientom po celom svete. Táto nová metóda by teda značne mohla ovplyvniť ich kvalitu života po operácie. Samozrejme, k lepšiemu.

(Zdroj: Gizmag)