Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Míľnik: Prvá 3D tlačiareň vo vesmíre

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
23. 9. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

NASA vyslala do vesmíru raketu Falcon 9, ktorá v podaní modulu Dragon doručí podľa plánu dnes do vesmíru prvú 3D tlačiareň pre potreby posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS. Tá má uľahčiť život kozmonautom, no zároveň aj odľahčiť zásielky zo Zeme na ISS – na 3D tlači si totiž astronauti budú môcť tlačiť to, čo budú práve potrebovať, a tak im nemusí miesto zaberať viacero nepotrebných vecí.

Model Dragon pochádza od spoločnosti Space X, ktorá už nejaký ten čas spolupracuje s americkou vesmírnou agentúrou NASA. Tento raz je však zásielka pre astronautov na ISS ozvláštnená tým, že sa na jej palube nachádza 3D tlačiareň. Vyrábať si predmety podľa potreby je veľmi stará myšlienka, pretože odbremeňuje donášky najrozličnejších nástrojov do vesmíru. Vedci sa skrátka snažili zabrániť tomu, aby tam museli posielať niečo, čo sa tam bude nachádzať iba pre potencionálny prípad núdze. Pomocou 3D tlače si teda posádka ISS bude môcť vyrobiť určitý predmet až v prípade, že „to“ naozaj bude potrebovať.

Pri výrobe 3D tlačiarne do vesmíru však boli na vývoj trochu iné kritériá – napríklad, boli si treba poradiť s faktom, že tu nie je gravitácia. Od roku 2010 na tom intenzívne pracovala spoločnosť Made in Space a po 4 rokoch testov (bez reálneho skúšania vo vesmíre) sa tak sem tlačiareň napokon dostala. Podľa správ ju umiestnia do skrinky zvanej Microgravity Science Glovebox, ktorá obsahuje podľa názvu mikrogravitáciu a práve tu budú môcť všetky pokusy s tlačou prebehnúť. Na výrobu budú využívať známy materiál pre 3D tlač ABS - Akrylonitril-Butadién-Styrén.

Mimochodom, toto nie je prvá téma, ktorá spája vesmír a 3D tlač - pred tým sme už písali napríklad o "tlačení" pizze pre astronautov