Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačený ortopedický korzet ako lepší pomocník pre pacientov so skoliózou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Skolióza sa často lieči tak, že pacient nosí konštrukciu, ktorá sa dá prirovnať ku korzetu, ktorý pomáha dostať krivú chrbticu späť do správnej polohy. Pre výrobu bežných ortopedických korzetov sa pritom musí najprv spraviť sadrový odliatok torza pacienta a množstvo ďalších postupov, kým bude korzet hotový. Účinnejšou alternatívou sa však ukazuje byť technológia 3D tlače.

Taliansky lekár Lelio Leoncini, ktorý sa špecializuje na fyzikálnu medicínu a fyzikálnu terapiu sa začal zapodievať myšlienkou ortopedických korzetov už niekoľko rokov dozadu. Prvý experimentálny korzet vyrobil prostredníctvom 3D tlače už v roku 2014.

Taliansky lekár Lelio Leoncini spolupracuje so spoločnosťou WASPmedical na vývoji 3D tlačených ortopedických korzetov pre pacientov so skoliózou

Leoncini sa teraz spojil s tímom vývojárov z WASPmedical (divízia WASP – World´s Advanced Saving Project), aby mohli spoločne za použitia 3D tlačiarne DeltaWASP 40 70 pokračovať vo výskume v oveľa väčšom meradle. 3D technológia výroby ortopedických korzetov pritom ponúka niekoľko výhod.

Ukážka 3D tlačeného ortopedického korzetu

Za použitia 3D skenera sa dá jednoducho previesť torzo pacienta do počítačového 3D modelu, pričom skenovanie je rýchlejšie a nie je to až tak nepríjemné, ako pri staršej metóde s použitím sadrových odliatkov. Čo je však ešte dôležitejšie, 3D tlačené ortopedické korzety sú presnejšie a na nosenie pohodlnejšie. Môžu byť vyrobené rýchlejšie a efektívnejšie ako tradične, pričom ich dizajn sa dá vylepšiť po vytvorení 3D modelu a môžu vzniknúť korzety v rôznom dizajnovom prevedení.

Ukážka 3D tlačeného ortopedického korzetu

Zatiaľ nepadla žiadna zmienka, kedy by mohli byť tieto 3D tlačené ortopedické korzety dostupné pre komerčné využitie. Využitie 3D tlače v medicíne pritom nie je žiadnou novinkou, napríklad mexická spoločnosť Mediprint predstavila 3D tlačené dlahy na ruky.

Ukážka 3D tlačeného ortopedického korzetu