Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ihla MiNDS dodá liečivo presne do špecifickej oblasti v mozgu

Ihla MiNDS dodá liečivo presne do špecifickej oblasti v mozgu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri liečbe konkrétnych častí ľudského mozgu je jedným z problémov to, že pri užívaní liekov perorálne alebo intravenózne tieto liečivá ovplyvňujú celý mozog a môžu pacientom spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky. Vedci z MIT však vyvinuli ultra tenkú ihlu, ktorá dokáže cez kanáliky poskytnúť drobnú dávku lieku do konkrétnej časti v mozgu a to do oblasti až tak malej, ako jeden kubický milimeter.

Špeciálna ihla dostala názov MiNDS (miniaturizovaný systém pre neurologické podávanie liekov) a skladá sa z niekoľkých kanálikov, ktoré sú obsiahnuté v jednej kanyle so šírkou približujúcou sa k šírke ľudského vlasu. Každý z týchto kanálikov má priemer približne 30 mikrometrov a môže byť cez neho podávaný iný typ lieku ako cez druhý.

Vedci z MIT vyvinuli ultra tenkú ihlu s názvom MiNDS, ktorá dokáže cez kanáliky poskytnúť drobnú dávku lieku do konkrétnej časti v mozgu a to  do oblasti až tak malej, ako jeden kubický milimeter.

V laboratórnych testoch výskumníci spájali kanyly s malými čerpadlami, ktoré by mohli byť implantované pod kožu. Potom použili jeden kanál na dodanie lieku známeho ako muscimol do oblasti mozgu substantia nigra v živých potkanoch. Ako sa predpokladalo, spôsobilo to, že potkany vykazovali symptómy podobné Parkinsonovej chorobe. Tieto príznaky boli zastavené, keď sa použil iný kanál na podanie dávky soľného roztoku, ktorý premyl muscimol.

Špeciálna ihla dostala názov MiNDS (miniaturizovaný systém pre neurologické podávanie liekov) a skladá sa z niekoľkých kanálikov, ktoré sú obsiahnuté v jednej kanyle so šírkou približujúcou sa k šírke ľudského vlasu.

Kanyly sa môžu údajne vyrábať takmer v akejkoľvek dĺžke alebo hrúbke, pre použitie v rôznych veľkostiach zvierat, vrátane ľudí. Kanáliky tiež môžu mať formu optických vlákien pre liečbu neurologických porúch pomocou svetla alebo elektród, ktoré monitorujú, ako sa elektrická aktivita neurónov mení po liečbe liekom.

Každý z kanálikov v ihle MiNDS má priemer približne 30 mikrometrov a môže byť cez neho podávaný iný typ lieku ako cez druhý.