Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Papier žiariaci v tme ako rýchly test infekčných ochorení

Papier žiariaci v tme ako rýchly test infekčných ochorení
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tímu vedcov z Holandska a z Japonska sa podarilo vyvinúť novú lacnú súpravu krvných testov založenú na papieri, ktorý žiari v tme. Ten dokáže rýchlo určiť či má pacient infekčnú chorobu. Okrem iného by takéto krvné testy mohli pomôcť najmä lekárom v rozvojových krajinách, ktorí často nemajú prístup k bežnému laboratórnemu vybaveniu.

V rámci spolupráce medzi holandskou Technologickou univerzitou v Eindhovene a japonskou univerzitou Keio vzniklo zariadenie v podobe štvorcového papiera. Princíp testu je založený na tom, že používateľ umiestni kvapku krvi na vyznačenú cieľovú oblasť. Potom treba počkať približne 20 minút, kým sa zmení štruktúra papiera. Nasleduje vizuálna kontrola farby jedného z troch miest na spodnej strane, ktoré žiari v tme.

Po umiestnení kvapky krvi na testovací papier sa krv zmieša so svetelným proteínom, ktorý je v testovacej oblasti papiera. Biochemická reakcia spôsobí, že škvrna spočiatku začne vyžarovať modré svetlo. Ak je krv od neinfikovaného pacienta, dlhším pôsobením zmení svetelný proteín svoje vyžarovanie na zelenú farbu. Pokiaľ je človek nakazený infekčným ochorením, protilátky v krvi sa naviažu na proteín, v dôsledku čoho svetlo zostane aspoň čiastočne modré.

S pomocou kamery v smartfóne a mobilnej aplikácie potom môžu lekári analyzovať farbu troch bodov na papieri, aby zistili, v ktorom modrom alebo zelenom spektre sa nachádza. To určuje koncentráciu protilátok v krvi a tým aj závažnosť infekcie. To v jednoduchosti znamená, že čím zelenšia farba, tým lepší výsledok.

Každý z troch bodov na testovacom papieri pritom môže byť vylepšený tak, aby reagoval na špecifické protilátky spojené s určitými infekčnými chorobami, čo by umožnilo skontrolovať až tri choroby v jednom krvnom teste. S využitím tohto prístupu bola technológia úspešne použitá na súčasné testovanie jedinej vzorky krvi na vírus HIV, chrípku a horúčku dengue. Vedci dúfajú, že testovacia súprava bude komerčne dostupná v priebehu niekoľkých najbližších rokov.