Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kontaktné šošovky meniace farbu môžu nahradiť očné kvapky

Kontaktné šošovky meniace farbu môžu nahradiť očné kvapky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri používaní očných kvapiek sa veľké množstvo liečiva jednoducho vyplaví z očí tečúcimi slzami. Je to prirodzená reakcia tela na cudzie predmety. Alternatívou pre dávkovanie liekov do očí by sa však mohli stať špeciálne kontaktné šošovky, ktoré zmenia farbu pre overenie, že sa liek podarilo zaviesť.

Prototyp bezfarebných kontaktných šošoviek bol vyrobený procesom známym ako molekulárne imprintovanie. Ide o vytváranie drobných dutín v materiáli, ktorých veľkosť zodpovedá veľkosti a tvaru molekúl konkrétnej zlúčeniny. V tomto prípade bol zvolený materiál polymér a zlúčeninou bol timolol, čo je liečivo, ktoré sa používa na liečbu glaukómu (ľudovo aj zelený zákal).

Potom, ako boli tieto dutiny vyplnené liekom, kontaktná šošovka bola vložená do roztoku umelých sĺz, ktoré simulovali podmienky v ľudskom oku. Keď sa timolol postupne uvoľňoval, menila sa aj štruktúra dutín, čo spôsobilo, že oblasť dúhovky v kontaktnej šošovke zmodrala. Táto zmena farby bola viditeľná voľným okom a je ju možné kvantifikovať s pomocou spektrometra s optickým vláknom.

Vedci dúfajú, že jedného dňa by takýto typ kontaktných šošoviek mohol prenášať množstvo iných liečiv pre liečbu rôznych stavov.

Alternatívou pre dávkovanie liekov do očí by sa mohli stať špeciálne kontaktné šošovky, ktoré zmenia farbu pre overenie, že sa liek podarilo zaviesť.