Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Naťahovateľný senzor sleduje zdravie svojho nositeľa cez kožu

Naťahovateľný senzor sleduje zdravie svojho nositeľa cez kožu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci zo Stanfordskej univerzity už dávnejšie navrhli senzor, ktorý môže cez pokožku merať stres nositeľa prostredníctvom zisťovania hladín kortizolu v pote. Teraz vedci oznámili, že vyvinuli podobný senzor, ktorý však môže sledovať ďalšie vitálne signály tela.

Senzor s novou technológiou BodyNet je vyrobený z číreho, naťahovateľného nealergénneho elastoméru, na ktorý je prostredníctvom sieťotlače s kovovým atramentom aplikovaná senzorická elektronika a flexibilná rádiofrekvenčná identifikačná (RFID) anténa.

Počas laboratórnych testov bolo niekoľko týchto senzorov prilepených na zápästie a brucho testovaného subjektu. Detegovaním expanzie a sťahovania kože sa presne meral pulz osoby a rýchlosť jej dýchania. Senzory aplikované na lakti a kolene boli navyše schopné sledovať pohyb týchto častí tela meraním napnutia alebo uvoľnenia kože zakaždým, keď sa odpovedajúci sval ohol.

Vedci zo Standfordskej univerzity vytvorili naťahovací senzor BodyNet, ktorý dokáže merať rôzne vitálne signály tela cez kožu nositeľa.

Získané dáta zo senzorov BodyNet sa zhromažďujú pomocou samostatnej RFID čítačky, ktorá dočasne zapína senzory pomocou vlastného rádiového signálu. Samotné nositeľné senzory neobsahujú žiadne batérie ani iné pevné komponenty.

V súčasnom stave vývoja musí byť jedna čítačka umiestnená na oblečení nositeľa nad každým jedným senzorom. Vedci dúfajú, že v budúcnosti sa bude dať použiť jeden kus inteligentného oblečenia s RFID anténami vtkanými do textílie. Takto by sa cez Bluetooth pravidelne prenášali údaje zo senzorov do blízkeho počítača, smartfónu alebo tabletu.

Ako náhle bude technológia BodyNet schopná merať ďalšie vitálne signály tela, ako napríklad telesnú teplotu, môže nájsť využitie pri nepretržitom monitorovaní pacientov s poruchami spánku alebo srdcovými chorobami, či pri hodnotení fyzického stavu športovcov, ktorí chcú optimalizovať svoj výkon.