Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vývojári vesmírnych lodí navrhli sériovo vyrábateľné pľúcne ventilácie

Vývojári vesmírnych lodí navrhli sériovo vyrábateľné pľúcne ventilácie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím vývojárov zo spoločnosti Virgin Orbit, ktorí za normálnych okolností pracujú na vesmírnych lodiach pre komerčné cestovanie do vesmíru, vyvinuli takzvanú „mostnú“ pľúcnu ventiláciu, ktorá sa dá hromadne vyrábať, aby pomohla v boji proti pandémii nového koronavírusu.

Ochorenie COVID-19 sa rozširuje a nedostatok lekárskeho vybavenia je čoraz zjavnejší. Hoci vývojári zo spoločnosti Virgin Orbit nie sú lekármi alebo výrobcami zdravotníckych pomôcok, sú odborníci v oblasti navrhovania, výroby, programovania a testovania a preto sa rozhodli podať pomocnú ruku. Spoločnosť Virgin Orbit pritom spolupracovala s konzorcium Bridge Ventilator Consortium (BVC), pod vedením Kalifornskej univerzity Irvine a Texaskej univerzity v Austine. Skupina spojila sily a vyvinula a postavila jednoduché pľúcne ventilácie, ktoré by mohli pomôcť v súčasnej kríze.

Po schválení americkým úradom FDA (Food and Drug Administration) chce spoločnosť Virgin Orbit začať sériovú výrobu vo svojom výrobnom zariadení v Long Beach a má v pláne čo najskôr doručiť jednotky nových pľúcnych ventilácií do rúk prvým respondentom a zdravotníckym pracovníkom.

Vývojári zo spoločnosti Virgin Orbit navrhli sériovo vyrábateľnú pľúcnu ventiláciu.

V súčasnosti sú zložité špičkové pľúcne ventilácie pre ľudí, ktorí vyžadujú intenzívnu zdravotnú starostlivosť, nedostatkové. Dodaním nových „mostných“ ventilácií môže spoločnosť Virgin Orbit uvoľniť tieto kritické zdroje pre najvážnejšie prípady. Inžinieri pri vývoji dbali na rýchle škálovanie od začiatku procesu navrhovania a využívali najbežnejšie a najrobustnejšie výrobné a montážne procesy. Cieľom spoločnosti je mať funkčnú „mostnú“ pľúcnu ventiláciu vo výrobe začiatkom apríla, aby tak mohla pokračovať v rýchlom rozširovaní sériovej výroby, len čo bude nové zariadenie reprodukovateľné a pripravené na výrobu.