Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Konzumácia novej transgénnej ryže by mohla znížiť vysoký krvný tlak

Konzumácia novej transgénnej ryže by mohla znížiť vysoký krvný tlak
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci sa už nejaký ten čas zaoberajú genetickou modifikáciou rastlín (takzvané transgénne rastliny), aby najmä v prípade plodín vylepšili ich vlastnosti. Nová transgénna ryža by pritom mohla potenciálne aj zachrániť životy ľudí, ktorí trpia na vysoký krvný tlak.

Hlavnou príčinou srdcových chorôb, ktoré môžu viesť až k infarktu myokardu, býva vysoký krvný tlak (hypertenzia). Ten sa často lieči liekmi známymi ako ACE inhibítory. Bohužiaľ tieto liečivá môžu mať nežiaduce vedľajšie účinky, ako je poškodenie obličiek, vyrážky, bolesti hlavy či vyvolávanie suchého kašľu.

Potraviny, ako sú ryby, mäso, vajcia, mlieko a niektoré rastliny, však obsahujú prírodné peptidy s ACE inhibítormi (aminokyseliny), ktoré spôsobujú menej vedľajších účinkov. Podľa vedcov z Čínskej akadémie vied je však izolácia veľkého množstva týchto peptidov z potravín časovo náročný a nákladný proces.

Namiesto toho teda vedci vytvorili gén, ktorý pozostáva z deviatich peptidov s ACE inhibítormi a jedného peptidu uvoľňujúceho krvné cievy. Všetky boli navzájom spojené. Keď vedci potom tento gén zaviedli do rastlín ryže, zistilo sa, že výsledná transgénna ryža obsahuje vysoké hladiny peptidov.

Laboratórne potkany s hypertenziou, ktoré prijali peptidy extrahované z tejto ryže, pritom už po dvoch hodinách vykazovali významný pokles krvného tlaku. V prípade druhej kontrolnej skupiny, ktorá dostávala proteíny z bežnej ryže, tlak neklesal. Tím ďalej pozoroval pokles krvného tlaku u potkanov, ktoré dostali múku vyrobenú z transgénnej ryže (injekciami do žalúdka) v priebehu piatich týždňov. Účinok zostal badateľný ešte jeden týždeň po skončení liečebného obdobia a neboli zaznamená žiadne zjavné vedľajšie účinky.

Vedci veria, že ak by ľudské telo reagovalo podobným spôsobom, dospelý človek s hmotnosťou 68 kilogramov by musel konzumovať nie viac ako polovicu polievkovej lyžice tejto novej transgénnej ryže, aby sa liečil a predchádzal hypertenzii.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).