Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kamera v smartfóne môže detegovať cukrovku s presnosťou 80 percent

Kamera v smartfóne môže detegovať cukrovku s presnosťou 80 percent
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu preukázali potenciál smartfónu ako nástroja na diagnostikovanie cukrovky typu 2. Výskum demonštruje techniku, ktorá okrem kamery v smartfóne nepotrebuje žiadny ďalší hardvér. V súčasnosti pritom dokáže odhaliť cukrovku s presnosťou viac ako 80 percent.

Navrhovaný systém je založený na takzvanej fotopletismografii (PPG), čo je technika, pri ktorej sa do tkaniva žiari svetlo na detekciu zmien objemu krvi. Technika PPG je pravdepodobne najbežnejšie známa malými svorkami na prsty, ktoré lekári používajú na meranie srdcového rytmu a hladiny kyslíka v krvi.

Hneď ako pred dekádou objavili smartfóny, vedci navrhli, že by to mohli byž zariadenia schopné vykonávať merania PPG. V tejto najnovšej štúdii vedci predpokladali, že údaje PPG zachytené kamerou v smartfóne môžu dokázať zistiť poškodenie ciev spôsobené cukrovkou.

Prvým krokom bolo vyvinutie algoritmu hlbokého učenia, ktorý by sa mohol učiť z miliónov záznamom PPG meraní a zistiť, či daný biomarker môže účinne identifikovať subjekty s cukrovkou od zdravých jedincov. Hlboká neurónová sieť preskúmala 2,6 milióna PPG záznamov od 53 870 jedincov s diagnostikovanou cukrovkou.

Po vyvinutí algoritmu testovali vedci jeho schopnosť detegovať diabetes výlučne na základe preskúmania PPG údajov zo smartfónnu v troch samostatných skupinách. Zábery boli získané pomocou kamery a blesku, ktorý osvietil prsty pacienta. Ukázalo sa, že systém bol schopný presne detegovať diabetes až u približne 80-tich percent pacientov. Predikčný potenciál algoritmu sa ešte zlepšil, keď sa kombinoval s inými základnými údajmi o pacientovi, ako je index telesnej hmotnosti a vek.

Ešte nejaký ten čas potrvá, kým sa výsledky štúdie efektívne premenia na nejakú mobilnú aplikáciu pre zisťovanie cukrovky v našich smartfónoch. V ďalšom kroku plánujú vedci určiť, ako by sa mohol dať tento digitálny nástroj čo najlepšie začleniť do existujúcich postupov skríningu cukrovky.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).