Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V USA vykonali prvú transplantáciu srdca z prasaťa do človeka

V USA vykonali prvú transplantáciu srdca z prasaťa do človeka
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V rámci historicky prvej procedúry chirurgovia v USA po prvý raz transplantovali geneticky modifikované prasacie srdce živému človeku. Pacient je momentálne stále nažive, jeho telo neodmietlo prasací orgán a je starostlivo sledovaný v zdravotníckom centre Marylandskej univerzity.

Mimoriadny úspech je vyvrcholením desaťročí práce vedcov z celého sveta. Snáď najvýznamnejšími nedávnymi krokmi vedúcimi k tomuto prelomovému momentu boli pokroky v úprave génov umožňujúce vývoj orgánov ošípaných, ktoré ľudský imunitný systém neodmieta.

Geneticky modifikované prasacie srdce použité pri transplantácii bolo dodané spoločnosťou Revivicor zaoberajúcou sa regeneratívnou medicínou a pochádzalo z prasaťa, ktoré prešlo približne 10 konkrétnymi genetickými modifikáciami, pričom všetky boli zamerané na zníženie pravdepodobnosti odmietnutia orgánu ľudským imunitným systémom.

Pacientom po úspešnej transplantácii bol 57-ročný muž s terminálnym srdcovým ochorením menom David Bennett. Bennettovi, ktorý bol príliš chorý na to, aby sa kvalifikoval na bežnú transplantáciu srdca, bola experimentálna liečba ponúknutá ako posledná možnosť.

„Bolo to buď zomrieť, alebo podstúpiť túto transplantáciu,“ povedal Bennett pred operáciou. „Chcem žiť. Viem, že je to výstrel do tmy, ale je to moja posledná voľba.“

Po dlhom zvažovaní americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) povolil operáciu ako súčasť ustanovenia o súcitnom použití, ktoré umožňuje experimentálnu liečbu u pacientov so život ohrozujúcimi stavmi.

Úspešný chirurgický zákrok trval asi osem hodín.

„Toto je vyvrcholenie rokov veľmi komplikovaného výskumu zameraného na zdokonaľovanie tejto techniky na zvieratách s dobou prežitia, ktorá presiahla deväť mesiacov,“ vysvetľuje Muhammad Mohiuddin z programu Xenotransplantácie srdca na Lekárskej fakulte Marylandskej univerzity. „FDA použila naše údaje a údaje o experimentálnom ošípanom na schválenie transplantácie u pacienta v konečnom štádiu srdcového ochorenia, ktorý nemal žiadne iné možnosti liečby. Úspešný postup poskytol cenné informácie, ktoré pomohli lekárskej komunite zlepšiť túto potenciálne život zachraňujúcu metódu u budúcich pacientov.“

Od objavu úpravy génov CRISPR pred viac ako desiatimi rokmi sa výskumníci predháňali vo vývoji geneticky modifikovaných ošípaných, aby vytvorili rezervoár orgánov vhodných na transplantáciu u ľudí. Po niekoľkých úspešných predklinických štúdiách transplantujúcich geneticky modifikované orgány ošípaných paviánom, dva kľúčové experimenty z minulého roka skúmali reakcie ľudí na orgány.

Dve minuloročné transplantácie vykonali výskumníci z NYU Langone u funkčne mŕtvych pacientov, ktorých niekoľko dní držali pri živote na ventilátoroch. V oboch prípadoch bola nedávno zosnulým ľudským subjektom transplantovaná geneticky modifikovaná prasacia oblička, ktorá sa potom niekoľko dní monitorovala na príznaky imunitného odmietnutia.

Bartley Griffith, chirurg, ktorý vykonal prelomový zákrok, je opatrne optimistický, pokiaľ ide o vyhliadky svojho pacienta. Počas troch dní od zákroku nebol imunitný systém pacienta odmietnutý, ale na hodnotenie je ešte priskoro.

„Bola to prelomová operácia a posunula nás o krok bližšie k vyriešeniu krízy nedostatku orgánov,“ hovorí Griffith. „Jednoducho nie je k dispozícii dostatok ľudských sŕdc od darcov, ktoré by pokryli dlhý zoznam potenciálnych príjemcov. Postupujeme obozretne, ale sme tiež optimistickí, že táto prvá operácia na svete poskytne pacientom v budúcnosti dôležitú novú možnosť.“

Je zrejmé, že Bennett bude v najbližších dňoch a týždňoch pozorne sledovaný, pretože výskumníci budú študovať dlhodobé účinky tohto mimoriadneho míľnika v lekárskej vede.