Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nemecko: Zelená energia dáva K.O. uhoľným spoločnostiam

Nemecko: Zelená energia dáva K.O. uhoľným spoločnostiam
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
27. 6. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci poznáme ekologické výhody obnoviteľných zdrojov energie (solárne elektrárne, veterné turbíny), predsa len nie je jednoduché definitívne poraziť ten starý svet reprezentovaný fosílnymi palivami (uhlie). Krajina, ktorej sa však neuveriteľne darí nasledovať cestu šetrenia životného prostredia je Nemecko.

Nemecko zažíva extrémny nadbytok energie – na jednej strane sa tu nedávno otvorili nové uhoľné elektrárne, na strane druhej je Nemecko obrovským podporovateľom zelenej EKO energie, najmä slnečnej. počas slnečných dní je nadbytok elektrickej energie taký veľký, že ceny energie museli rapídne klesnúť dole a tradičné elektrárne museli znížiť svoje prevádzkové hodiny. Ešte pred 10 rokmi sa uhoľné spoločnosti tešili z 15% marže z predaja, dnes je to sotva 5%. novootvorené uhoľné elektrárne tak nedokážu pokryť svoje náklady.

Zaujímavosťou je nariadenie, podľa ktorého majú EKO generátory energie prednosť k rozvodnej sieti, i keď je preťaženie. Majú teda možnosť bežať stále, kým uhoľné elektrárne sa musia pozastaviť v dôsledku prebytku energie. Očakáva sa, že do najbližších 10 rokov uhoľné elektrárne celkom stratia svoj význam. 

Mimochodom, Nemci okrem solárnych elektrární s klasickými panelmi skúšajú aj iné inovatívne myšlienky - napríklad vo forme obrovských šošoviek.