Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Štarty do vesmíru na dennom poriadku?

Štarty do vesmíru na dennom poriadku?
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
15. 7. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť SpaceX posiela rakety do vesmíru už nejaký ten čas z Floridy či Kalifornie, no podľa najnovších správ sa i horúci Texas stane svedkom vesmírnych ciest. SpaceX tu totiž plánuje postaviť nový komplex na odpaľovanie rakiet v Cameron County.

Šéf SpaceX Elon Musk síce k tomu ešte oficiálnu tlačovú konferenciu nezvolal, no jeden z floridských politikov, sklamaný odchodom SpaceX, to potvrdil. 

Vypúšťanie rakiet do vesmíru podlieha prísnej kontrole a americká letecká dozorná spoločnosť FAA dala už SpaceX povolenie na 12 štartov v priebehu roka (Falcon 9, Falcon Heavy). Musk chce však v Texase vystavať nie len klasické vesmírne centrum, ale má to byť miesto, odkiaľ budú ľudia prúdiť do vesmíru v rámci jeho plánovanej vesmírnej turistiky. Tiež dá však priestor misiám, ktoré budú financovať vládne spoločnosti ostatných krajín. Vesmírne rakety americkej agentúry NASA však budú stále vyrážať na svoju púť z floridského Cape Canaveral.

Mimochodom, 12 štartov za rok – to je pomerne často, no treba poznamenať, že Musk má omnoho ambicióznejšie plány. Chce totiž časom dosiahnuť až niekoľko štartov za deň! Ráta už totiž s cestovaním na Mars a tamojším osídľovaním. Chce, aby mohla zo Zeme kedykoľvek vyletieť raketa s náradím či vybavením v prípade núdze. Dobre, nie je to otázka budúceho roka, no o budúcom desaťročí by sa už pokojne v tomto zmysle hovoriť dalo.