Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sawyer: Šikovný a obratný jednoruký robot

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Rethink Robotics sa zaoberá vývojom priemyselných robotov, ktorí nevyžadujú žiadne skúsenosti s programovaním zo strany používateľa a prinášajú robotickú automatizáciu aj pre výrobcov, ktorí by si ju inak nemohli dovoliť. Ich najnovší počin je kompaktný a zručný jednoruký robot Sawyer.

Robot Sawyer beží na softvérovom systéme Intera, ktorý mu umožňuje sa učiť jednotlivé úlohy tak, že jeho kĺbové rameno človek fyzicky naviguje cez požadované činnosti. Robot následne prispôsobí svoje správanie tak, aby dokončil rovnakú úlohu a to aj pri zmene premenných údajov.

Sawyer

Obrazovka s výraznými animovanými očami by mala napomôcť ľudským spolupracovníkom si lepšie zvyknúť na jeho prítomnosť. Pre zvýšenie bezpečnosti sa vie Sawyer automaticky vypnúť v prípade, že by jeho ruka mala prísť do kontaktu s osobou.

V hlave má robot zabudovanú širokouhlú kameru. Malá kamera spolu so svetlom v jeho zápästí zobrazí používateľovi detaily, ktoré sú dôležité pri zložitých pracovných činnostiach. Dosah ramena je niečo cez jeden meter a má až sedem stupňov voľnosti. Robot dokáže zdvihnúť objekt s váhou do 4 kilogramov.

Sawyer

Každý z kĺbov umiestnených v ramene obsahuje citlivé senzory, ktoré dokážu rozlišovať použitú úroveň sily a rameno je tak veľmi presné a môže sa vyhnúť prípadnej kolízii s inými objektmi. Svoje uplatnenie si tak robot môže nájsť pri úlohách, ktoré vyžadujú presnosť a ich automatizácia bola doteraz nepraktická. Môže to byť napríklad obsluha strojov alebo testovanie dosiek plošných spojov.

Prvé stroje budú k dispozícii tento rok v lete v Severnej Amerike, Európe, Číne a Japonsku. Ich cena by mala začínať už od 29,000 USD.

Sawyer