Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Projekt Vehicular CrowdCell pomôže optimalizovať rádiové siete budúcnosti

Projekt Vehicular CrowdCell pomôže optimalizovať rádiové siete budúcnosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 2. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na tohtoročnom Mobile World Congress v Barcelone predstavila BMW Group výskumný projekt s názvom „Vehicular CrowdCell“, ktorý je rozšírením projektu „Vehicular Small Cell“, predstaveného v Barcelone minulý rok. „Vehicular Small Cell“ je systém optimalizujúci mobilný signál vo vozidlách.

Technológia prezentovaná tento rok však umožní aj zvýšenie kapacity a pokrytia mobilných sietí. BMW Group spojila svoje sily so spoločnosťami peiker a Nash Technologies a teraz spoločne predstavujú prototyp „Vehicular CrowdCell“ integrovanej do výskumného vozidla BMW.

Rýchly rozmach mobilných dátových prenosov, napríklad z dôvodu využívania multimediálnych služieb alebo streamovania videa prostredníctvom mobilných zariadení, si v budúcnosti vyžiada ešte výkonnejšie mobilné rádiové siete. Jednou zo stratégií zvýšenia kapacity a pokrytia sietí v budúcnosti je integrácia veľkého počtu malých sietí a „prenášačov“ na rozšírenie existujúcich pozemných staníc.

V roku 2015 BMW Group so svojimi partnermi peiker a Nash Technologies predstavila svetovú novinku – prvú mobilnú sieť systému Femtocell zabudovanú vo vozidle. „Vehicular Small Cell“ optimalizuje mobilný signál vnútri automobilu prostredníctvom antény vozidla. „Vehicular CrowdCell“ je výsledkom zdokonalenia tohto konceptu. V závislosti od dátového prenosu a požiadavky na pokrytie sa mobilný Femtocell systém dynamicky aktivuje, aby zvýšil kvalitu mobilnej siete vo svojom okolí.

BMW, BMW Group, výskum, projekt, Vehicular CrowdCell, mobilné siete, mobilná sieť, MWC 2016, Femtocell, optimalizácia, rádiový prenos, rádiová sieť, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Jedným z možných využití „Vehicular CrowdCell“ je ich nasadenie v zdieľaných (car-sharing) vozidlách – najmä v tých na elektrický pohon. Veľké množstvo vozidiel nachádzajúcich sa v rôznych mestách a regiónoch by v čase, keď sú zaparkované, mohlo fungovať ako miestne prenášače mobilného signálu.

Keď sa používateľ mobilnej siete nachádza v blízkosti mobilnej siete Femtocell, tá sa na vyžiadanie aktivuje a zväčší šírku prenosového pásma, prípadne poskytne dodatočné pokrytie. To umožní dynamickú optimalizáciu existujúcej siete. K výhodám hotspotov pre používateľov mobilných telefónov patrí vyššia prenosová rýchlosť či eliminácia miest bez pokrytia najmä v miestach so slabým signálom.

(Zdroj: Tlačová správa BMW Group)