Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lacná profesionálna 3D tlačiareň Pam pracuje s rôznymi materiálmi naraz

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Profesionálne 3D tlačiarne sú schopné vytvárať viacfarebné objekty v jednej tlačovej úlohe z rôznych materiálov, no ich nevýhodou sú veľké rozmery a vysoká cena. Francúzska spoločnosť Pollen však predstavila kompaktný stroj Pam s vysokým rozlíšením, určený pre profesionálny trh, ktorý dokáže spracovať až štyri rôzne materiály naraz a oproti iným profesionálnym 3D tlačiarňam stojí iba zlomok ich ceny.

3D tlačiareň Pam bola vyvíjaná päť rokov a dokáže pojať až štyri rôzne materiály, ako je PLA, silikón, kompozity a drevo, v rovnakom čase. Materiály sú v pevných granulách umiestnené vo valcových kontajneroch, ktoré sa vkladajú do hornej časti 3D tlačiarne. Samotná tlačiareň Pam sa môže pochváliť štyrmi rôznymi veľkosťami trysiek, vysokým rozlíšením tlače až 40 mikrónov, pričom dokáže tlačiť objekty rýchlosťou až 400 milimetrov za sekundu.

Profesionálna 3D tlačiareň Pam má kompaktné rozmery v elegantnom drevenom prevedení

Namiesto štandardných vlákien sa pri tlači využívajú granulované materiály, ktoré tlačiareň Pam dokáže zo zásobníkov mixovať počas tlače. Vďaka tejto technológii si používateľ môže vytlačiť napríklad topánku s tuhou plastovou podrážkou a flexibilným silikónovým povrchom. Medzi ďalšie príklady využitia spoločnosť uvádza napríklad rámy slnečných okuliarov, remienky pre hodinky, vázy, či plutvy pre surfovacie dosky. Maximálna teplota 350 stupňov Celzia umožňuje ako suroviny používať prírodné vlákna, minerálne látky alebo kov.

Zavesená hliníková platforma v 3D tlačiarni Pam má k dizpozícii pomerne veľký priestor pre tlač

3D tlačiareň Pam v atraktívnom drevenom dizajne má priemer 71,2 centimetra a je vysoká 81,5 centimetra. Zavesená hliníková platforma ponúka veľmi slušný priestor 30 x 30 centimetrov pre tlačené objekty. Proprietárny softvér Honeyprint podporuje bežné formáty súborov, vrátane STL a OBJ. Navyše funkcia pre webový prehliadač umožňuje vzdialenú tlač z počítača alebo mobilného zariadenia prostredníctvom Wifi alebo Ethernetu.

Profesionálna 3D tlačiareň Pam dokáže naraz tlačiť až zo štyroch zádsobníkov naplnených rôznym granulovaným materiálom

Nová 3D tlačiareň Pam bola prezentovaná na výstave Viva Technology v Paríži, kde si ju návštevníci mohli objednať za špeciálnu uvádzaciu cenu 8000 Eur. Očakáva sa, že cena prudko vzrastie po naplnení limitného množstva objednávok. Spoločnosť Pollen odhaduje, že objednané 3D tlačiarne začne zasielať zákazníkom v marci budúceho roka.

Vďaka použitej technológii tlače je používateľ 3D tlačiarne Pam schopný vytlačiť rôzne zaujímavé objekty, ktoré môžu byť z kombinácií materiálov