Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kruhy vlhkého vzduchu by cestujúcim v lietadle mohli priniesť väčší komfort

Kruhy vlhkého vzduchu by cestujúcim v lietadle mohli priniesť väčší komfort
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vzduch v kabínach lietadiel sa zvyčajne udržuje veľmi suchý, a to preto, aby sa zamedzilo hromadeniu kondenzácie v lietadle. Bohužiaľ tieto podmienky môžu tiež vysúšať sliznice cestujúcich, čo spôsobuje ich nepohodlie. Vedci z nemeckého Inštitútu Fraunhofer pre stavebnú fyziku (Frunhofer Institute for Building Physics) však prišli s riešením v podobe personálnych kruhov vlhkého vzduchu pre každého cestujúceho.

Myšlienka celého je, že v zadnej časti sedadla v lietadle bude zabudovaný malý generátor vírivého krúžku vzduchu. Rovnakým spôsobom ako môžu fajčiari fúkať krúžky dymu, tento generátor vyfukuje prstence zvlhčeného vzduchu na cestujúcich sediacich za ním. Vzhľadom na to, že fúkanie vzduchu do tváre by mohlo byť nepohodlné, by sa krúžky vlhkého vzduchu mali vyfukovať na hruď cestujúceho. Zachytením na oblečení by sa potom vlhkosť mohla preniesť až do jeho nosa.

Vedci z Inštitútu Fraunhofer pre stavebnú fyziku pracujú na generátore krúžko zvlhčeného vzduchu pre zvýšenie komfortu pri cestovaní v lietadlách

Týmto spôsobom je zabezpečené, že vlhkosť vzduchu pre každého pasažiera v jeho „dýchacej zóne“ by sa mohla zvýšiť až o 15 percent v porovnaní so súčasnosťou. Celková vlhkosť v kabíne by sa pritom zvýšila iba nepatrne. Navyše je možné, že niektorá voda použitá pre zvlhčovanie by mohla byť odčerpávaná priamo zo vzduchu kabíny. Tým by sa vlhkosť jednoducho koncentrovala a presmerovala na miesto, kde je najviac potrebná.

Systém generátora zvlhčeného vzduchu si už prešiel testovaním na figuríne, pričom sa merala vlhkosť jej umelého nosa. V pláne je samozrejme aj testovanie na ľudských dobrovoľníkoch. Vzhľadom k tomu, ako dlho môže trvať regulačné schválenie technológie určenej pre použitie v lietadlách, môže prejsť ešte nejaká tá doba, kým sa vôbec technológia dostane do bežného používania.